Header Ads

Headerbild - designa din egen och lägg inHögst upp på bloggen är det många som har en stor bild tillsammans med sin bloggrubrik. Den bilden kallas header, rubrikbild på svenska.

Headern gör din blogg mer personlig, den är det första din besökare möts av.

Först behöver du hitta den bakgrundsbild du vill ha. Ofta har man kanske en egen bild man vill använda men ibland behöver man nätets hjälp.
Om du Googlar kan du ta lite hjälp av deras verktyg. En bra utgångsguide är att välja en bild som är bredare än din blogg, och i deras verktygslista kan det vara 1024 px. En bild som minskas blir inte lika suddig som en bild som måste förstoras, välj en bakgrundsbild som är minst lika stor som din bloggs vidd.


Men hur hittar du hur bred din blogg är då?
Gå till din bloggs Layout-läge och öppna Gadgeten Sidrubrik enligt nedan. Som du kan se där finns ett breddmått, i det här fallet 940 px.  Alla bilder över 940 px kommer att vara stora nog och går bra att välja.

Det finns många program online där du kan redigera din bild så den blir en bra header, en bra sökfras för att hitta ett program du gillar är "easy photo editor online".

Fotor.com och Fotoflexer.com är två online-program du kan testa, men det finns många, många fler. Googla bara!

När du hittat ett program du gillar ska du lägga till den text du vill ha (din bloggrubrik och ev. underrubrik) och fixa med de bildfilter du vill ha. Kanske någon sticker (klistermärke), någon ram eller något annat, du bestämmer själv hur du vill ha din headerbild.
När du är nöjd spar du ner bilden till din dator.

När du har din bild nersparad på din dator är det dags att ladda upp den på din blogg.

Gå till Layoutläget och till gadeten Sidrubik. Här väljer du redigera.Lägg till en bild från din dator, den du sparde ner. Välj att den ska vara istället för rubrik och beskrivning om du redan skrivit detta på bilden. Välj att den ska krympas till att passa - då passar din bild oavsett vilken storlek den hade innan. Spara sen!

Nu har du fått en ny, snygg rubrikbild- header - till din blogg. Njut!

5 comments:

 1. Det är kul att anpassa header till helger och årstider. Jag byter ganska ofta; jag gillar att leka fram olika motiv. Den jag har nu är en gammal julbonad.
  Önskar dig en fin fortsättning på helgerna! Bästa hälsningar från Norrbotten!

  ReplyDelete
 2. Tror min är helt ok!?
  Gott slut & Gott Nytt 2017 önskar jag dig/Kram

  ReplyDelete
 3. Kanske kan du hjälpa mig! Kan inte för allt i världen förstå vad som händer med mina fotografier när jag laddar upp dom här i bloggers plattform som jag har bloggen på, för något år sedan var det en inställning i google+ som orsakade en liten gulaktig nyans i alla bilder, upplever att det är tillbaka, färgerna blir snäppet mattare/dassigare. B L I R sååååå himla trött, när man lägger ner tid på sina fotografier vill man ju självfallet att dom ska se exakt så ut som dom såg ut när dom sparades ner, oavsett om det nu bara är en liten liten skillnad så stör jag ihjäl mig på detta...

  för något år sedan var detta problemet: http://mleddy.blogspot.se/2014/01/google-auto-enhancing-images.html

  Nu kan jag tyvärr inte hitta på samma inställning, det hela hade med google+ att göra, att man var tvingad att gå med där, eftersom inställningen fanns där för att få bort den gula nyansen på alla bilder...:/

  ReplyDelete
 4. Livsglitter - jag ska kika på det där och se om det inte går att lösa, låter ju helt fel att det blir som det blir för dig. Kan ha med din mall att göra, men om inte är det nog Blogger. Jag ska se vad jag kan hitta!

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------