Header Ads

Använd din egen FaviconAllt fler bloggar skaffar sig en egen favicon. Det är den där lilla bilden som ligger till vänster om websidans namn ovanför adressfältet på din webläsare.

Blogger har en egen bild, ett vitt B mot en orange botten, som du kan se på de flesta Blogspot-bloggar, men visste du att det är riktigt enkelt att byta ut den bilden mot din egen personliga?

Varför ska man göra det egentligen då, tänker du. Spelar det någon roll egentligen?

Ja, det kan det faktiskt göra, en egen faviconbild kan både locka nya läsare till din blogg och göra att redan bekanta läsare snabbare hittar din blogg i en lång blogglista.

Se själv, vilken blogg sticker ut mest i den här listan t.ex.? (tack Alliels för lånet av skärmklippet)

Det är inte svårt att lägga till en egen bild, däremot kan det vara rätt knepigt att hitta rätt bild!

En favicon är en liten bild, 16 x 16 px, så det är ingen mening att välja en bild med många detaljer som du förstår. Det går att använda foton, men de har en förmåga att mest bli ett blurr.
Desutom får din bild inte vara större än 100 kB, vilket vi återkommer till längre ner i inlägget.

Bättre då är att använda en ikon, en bild som är gjord för att visas i lite mindre format och som blir tydligare för din läsare.

Du kan hitta ikoner (eng: icons) på många olika webbsidor, men googlar du på "free icons" hittar du bland annat den här webbsidan, iconfinder.com


Här kan du söka både via namn (house, dog, heart etc) och via kategori lite längre ner på sidan. Se till att välja Free (gratis) i söklistan så att du bara ser de ikoner som inte kostar något om du inte vill betala.

Oavsett vilken sida du använder ska du välja en av de lägsta storlekarna när du laddar ner din bild, gärna 16 x 16 eller strax över. Olika sajter har olika mått på sina bilder, men helst under 100 x 100px eftersom du då har störst chans att hämta hem en bild som Blogger godkänner som favicon direkt.
Ju större bild, desto mer måste den minskas innan den kan laddas upp.


När du har laddat hem en bild du gillar är det dags att kontrollera hur stor den är.

Gå till mappen där du har bilden och högerklicka på den  - välj egenskaper. Här kan du se hur stor din bild är.


Allt under 100 kB är godkänt så får du det resultatet är det bara att ladda upp.

Får du däremot en siffra över 100 kB behöver du komprimera din bild om du inte har möjlighet att hämta en mindre variant. Det kan du göra via olika online-sidor (googla: optimize image") men en av dem hittar du här:

Optimizilla

Nu var min bild helt okej storleksmässigt, men jag vill ändå visa hur du kan göra. Ladda upp din bild, välj hur mycket du vill minska dess "vikt" med genom att dra ner reglaget på höger sida och spar när du dels är nöjd och dels när din "previw-bild" hamnat under 100 kB.

När du är nöjd kan du ladda ner din bild med knappen Download All ovanför din bild.

Nå, så har du då slutligen din faviconbild på datorn. Nu vill du förstås ladda upp den på bloggen!

Gör så här:


Gå till Layout-läget och klicka på Redigera på Favikon-gadgeten.Här väljer du vilken fil du vill ladda upp från din dator och spar sen. Svårare än så är det inte.
Nu kan du ladda om din bloggs sida och du bör kunna se din nya favikon i din webbläsares flik direkt.Skulle du inte se din nya favikon direkt när du laddar om din blogg kan det bero på att du behöver rensa din webbläsares cache, alltså dess minne av vad den visade dig senast, det gör du genom att trycka på Ctrl + F5 på ditt tangentbord (om du har windows)

Hur ser din nya favicon ut? Lämna gärna en länk här nedan i kommentarerna så kan alla vi läsare se!

3 comments:

  1. Ja,en egen har jag,designad för min hemsida en ggr i tiden ❤️ ...
    Tycker det är fint!

    ReplyDelete
  2. Ja, ditt hjärta är verkligen gulligt! Tänk så mycket enklare det är att lägga till en favicon nu än när vi började klura på det ;-)

    ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------