Header Ads

Byt ägare på bloggenBehöver du byta ägare till din blogg?

Kanske är ni flera som skriver på en blogg du startat, kanske har du hjälpt någon att starta upp en blogg eller kanske har du skaffat ett nytt Googlekonto och vill flytta över din blogg dit. Det finns många skäl till att vilja byta ägare på din blogg och det är riktigt enkelt när man vet hur man gör.

Gör så här:


Gå till din bloggs Inställningar - Basfunktioner - Tillstånd - Bloggskribenter.

Här hittar du ditt konto - ditt användarnamn och din mailadress. Under rutan med användare kan du lägga till författare.Klicka på den och fyll i den nya ägarens mailadress. Klicka sen på knappen Bjud in skribenter under rutan.

I din lista finns nu en rad med "1 öppna inbjudningar" Så ser det ut tills personen du bjudit in svarat på det mail den får via Google. Det ser ut så här:

För att kunna ta över en blogg behöver den nya användaren ett Google-konto, så om den inte har det kommer den att få möjlighet att skapa ett via länken i mailet.

När personen tackat ja kommer du att kunna se denne i din lista över användare på bloggen.


Det nya kontot har till att börja med bara författarprivilegier, inget administrativt tillstånd.
För att gå vidare och flytta över kontot behöver du ge personen full kontroll genom att byta användargrupp på dennes konto.


När du har gjort det (via pilen brevid Skapad av) ser du att ett kryss har dykt upp brevid ditt eget konto och det innebär att du nu kan radera detta. Den nya adminen kan också göra det, dennes lista ser likadan ut.

När du har raderat ditt konto försvinner bloggen ur din blogglista och den nya ägaren står ensam kvar i listan över användare på bloggen.


Svårare än så var det inte.

Nu behöver du inte tveka att hjälpa dina vänner att skapa en blogg om de är osäkra på hur man gör!

5 comments:

 1. Hej, tack för tipset!
  Försvinner den gamle ägaren helt, även juridiskt?
  Och hur går det med säkerhetskollen som man genomgår då och då, vid inloggning (ange telnr/epostadress)?
  Några sådana uppgifter lämnar ju inte den nye ägaren, vid detta förfarandet.
  Mvh
  Rolf

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej igen Rolf, kul att se dig här!
   Som enda ägare är du ansvarig för vad som publiceras på din blogg så det kan vara klokt att gå igenom gamla inlägg.

   De säkerhetsfrågor du får vid inlogg hör ihop med ditt blogger-konto och inte den specifika bloggen så de uppgifterna är inget som måste överföras.

   Delete
 2. Hyfsad basinfo. Men rubriken kunde vara "Lägg till administratör eller byt ägare". Båda funktionerna görs ju vid samma inställning, och man kan vara fler är 2 skribenter.
  Ett par saker är bra att veta när medförfattare (MF) skriver inlägg: 1) De ska ha egna google-konton (gmail eller blogger). 2) Om MF infogar bilder hamnar de inte i blogg-kontots album utan i MF's album - illa tänkt av google! MF kommer inte heller åt att använda bloggens befintliga bilder. Detta är opraktiskt då albumet inte visar alla bilder som är publicerade där, varken för ägaren eller besökare. Ofta kan man behöva återanvända bilder (tex loggor, symboler, allmänna illustrationer etc) istället för att varje gång ladda upp en ny likadan, vilket tar onödigt lagringsutrymme.
  En annan brist hos gmail: Inkommande mejl kan vidarebefordras endast till en (1) mottagare åt gången, normalt ägaren, annars krävs också gmail. Men en aktivitetsgrupp behöver ofta skicka mejlen till flera medlemmar, för effektiv kommunikation.

  ReplyDelete
 3. Eila - Tack för din input! Jag som användare av Blogger kan ju tyvärr inte ändra funktioner Google skapat, det är nu som det är och vi får ta det som det är.
  Personligen föredrar jag att man styr över sina egna bilder och ev. lånar av andra (med godkännande) om det behövs.
  En hel del skiljer Blogger och Wordpress som du använder och det får vi nog leva med. Jag gillar båda plattformarna och bygger kunders webbsidor i WP medan jag helst privat-bloggar via Blogger. Var sak efter sitt behov.

  ReplyDelete

 4. En sak till, basinfo som du verkar rynka på näsan åt - det är vad Fixabloggen är till för. Grundläggande info för hobbybloggaren, information på en nivå som vilken nybörjare som helst kan förstå, det är mitt motto. Mer avancerade saker finns det andra som pysslar med. Mvh Anneli

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------