Header Ads

Hjälp sökmotorer att hitta dina bilderHar du någon gång funderat över hur sökmotorer som Google och Bing hittar dina bilder, hur de vet vad de föreställer och vilka de ska visa då någon gör en speciell bildsökning?

Visserligen har tekniken gått framåt och en del saker, som ansikten, kan programvaran urskilja rätt bra, men andra bilder kan vara mer svårförståeliga.

Det finns flera sätt för sökmotorer att hitta och indexera bilder, bland annat kan de gå på texten som finns runt om en bild. Ju närmre ord finns en bild desto mer sannolikt är det att texten handlar om bilden. Det här sättet ställer ju till lite problem som ni kan förstå, många bilder har inget alls med författarens text att göra och därför kan en bildsökning visa rätt konstiga resultat om man har otur.

Ett annat sätt som sökmotorer använder är att läsa av bilders så kallade alt-tagg, alt står för alternativ och är en liten kodsnutt man lägger till i bildens länkkod.
En alt-kod används inte bara av sökmotorer utan också av de skärmläsare synskadade använder för att läsa av en webbsida. En bild kan en skärmläsare inte "läsa upp" och därför förlorar den synskadade tillgången till den information en bild kan vara, men med en alt-tagg kan skärmläsaren läsa upp vad bilden föreställer. Smart!

En annan anledning att använda en alt-tagg är att om en bildlänk blir bruten av någon anledning kan din läsare ändå förstå vad du lagt upp en bild på.

Här har vi en vanlig bild:Så här ser det ut om bildlänken bryts utan alt-tagg:


Med en alt-tagg ser läsaren istället det här:


Nu är det här inte det största skälet att lägga till en alt-tagg, men det hjälper till att förstå betydelsen av taggen. 
Främst gör vi det för att hjälpa sökmotorer att hitta våra bilder och på så sätt öka vår sökmotoroptimering (SEO) och få våra bloggar att hamna högre upp i sökningar. Ju fler inlänkar till vår blogg desto bättre ur SEO-synpunkt. 

Hur gör man då?


Det är riktigt enkelt!

När du laddat upp en bild i ditt inlägg du skriver klickar du på den. Du får då fram den här menyn. 


Klicka på Egenskaper. Du får då fram den här rutan, Bildegenskaper.


Titeltext kan du fylla i om du vill, det är den text som syns i vissa webbläsare om man håller musen över en bild, men det är inte lika viktigt. 

Däremot ska du fylla i Alternativ text. Välj själv om du vill använda en mening eller enstaka ord, men försök hitta ett bra sätt att beskriva din bild utan att dra iväg för mycket. 

Spara genom att trycka OK. 

Svårare än så var det inte! Din bild har nu en alt-tagg, vilket du kan se hur det ser ut i koden här nedan. 


Det är inget du behöver fundera över eftersom Blogspot har en sån enkel funktion för dig att lägga till taggen, men då vet du hur det ser ut. Det gula är hela bildtaggen och det oranga är alt-taggen. 

Du kan gå igenom bilder i gamla inlägg och redigera dem på det här viset om du vill förbättra din bloggs sökmotoroptimering och hamna högre upp i sökresultat. Tänk dock på att det tar lite tid innan sökmotorer som Google hinner indexera dina ändrade bilder, men den som väntar på något gott... 


2 comments:

  1. Tack Fixa! Den här bloggen är rena rama skattkistan, guld värd! Dessutom är du en sann pedagog, du förklarar jättebra.

    ReplyDelete
  2. Vill säga att jag håller med Anta Snaque ...
    Har fått mycket hjälp,råd & lärt mig mycker av Fixa´s Anneli :)

    ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------