Header Ads

Är din blogg lättläst?

Numera finns många olika teckensnitt att välja på hos Blogger/Blogspot och visst är det roligt att välja ett teckensnitt som passar så där perfekt till bloggdesignen. Men ibland är det lätt att bli lite för ivrig. Ofta väljer man hellre utseende framför vad som är mer praktiskt.

Många gånger kan faktiskt en text med bara "vanlig" kursivstil bli väldigt svårläst. Självklart är ju utseendet och designen viktigt på en blogg, men innehållet är ju minst lika viktigt så vi vill ju samtidigt att texterna ska vara så lättlästa som möjligt. Därför kan det vara värt att tänka efter lite extra när man väljer teckensnitt.

Visst kan det vara snyggt med ett snirkligt teckensnitt, men hur lättläst är det egentligen?

Visst är det mycket lättare att läsa? Exempel på lättlästa "vanliga" teckensnitt är tex: Times New Roman, Arial, Calibri, Trebuchet, Verdana.

Ett bra knep för att göra en text mera lättläst kan vara att att ändra storleken på texten så att den blir något större. Om du tex tycker att 12 är lagom, ändra den då till 13-15.

Ett annat bra knep om man både vill använda ett tex snirkligt teckensnitt och ha en lättläst blogg, är att använda det lite snyggare teckensnittet på inläggsrubriken och ett "vanligt" och enkelt teckensnitt på brödtexten. 
På så sätt framhävs även det finare teckensnittet mera!Ett gästbloggsinlägg av Emelie Ekborg

Florist/bloggare/skribent/grafisk designer

Sedan 2 år tillbaka driver jag bloggen www.svenskablomsterbloggar.se där jag försöker sprida inspiration om min stora passion blommor.3 comments:

 1. För att inte tala om de som skriver med RÖD text, eller BLÅ!
  Sanslöst!
  Mvh
  Sura gubben

  ReplyDelete
 2. Mmmm...Har själv bytt från Dancing Script till "vanligt" & fått många kommentarer ang att den nu är Lättläst & visst är det Viktigt :)
  Bra Inlägg som alltid/Kram

  ReplyDelete
 3. Instämmer att det är viktigt med tydlig text. Själv använder jag lite olika. Tex http://rosorochtankar.blogspot.se/ har jag Corsiva, lite sirlig, men tydlig i mina ögon.
  Och http://anki-itte.blogspot.se/ har en annan stil, Georgia.

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------