Header Ads

Din egen onlineprofil

Har du någon gång funderat över vad det är som skiljer vardagsbloggare från de mer kända bloggarna och onlineprofilerna som "alla" vet vem det är?  De skriver inte alltid mer intressanta inlägg än vad du gör och deras liv skiljer sig inte heller så jättemycket från ditt men ändå vet alla vem man pratar om när man säger deras profilnamn.

Själv kallar jag mig Fixa-Anneli på nätet vilket inte är något jättegenomtänkt eller bra namn egentligen, men många bloggare vet vad FixaDinBlogspot och/eller FixaDinBlogg är så de associerar mitt alias med de sajterna.

Det tar tid att bygga upp en onlineprofil men med lite envishet och kreativitet går det att fixa för alla.

Börja med att bestämma vilket alias du vill ha.

Har du ett säreget namn som folk kommer att känna igen?

Kan du kombinera ditt namn med något du skriver om så att det låter bra och kan kännas igen?

Har du något smeknamn som beskriver den profil du vill ha?
Om inte - spåna fritt och bestäm dig för ett bra alias.
Gärna något oväntat och uppseendeväckande, men tänk på att du måste kunna stå för namnet oavsett vem som har åsikter om det framöver. Obscena ord är kanske inte rätt väg att gå?

Nu när du bestämt dig måste du vara konsekvent.
Börja med din blogg, skapa en header som innehåller ditt nya alias och om du kan och vill så byt gärna din bloggs adress till ditt nya onlinenamn. Det finns flera sätt att vidarebefodra läsarna till din nya adress, här är ett sätt. Titta över din blogg och fundera över hur du kan göra så att den utstrålar ditt "varunamn"


Skapa en ny emailadress som innehåller ditt nya alias. Använd den när du registrerar dig på nya sidor.


Kommentera i andra bloggar med ditt nya namn, ha åsikter och diskutera gärna men håll tonen schysst, tänk på att du numera representerar ett "varumärke" - ditt alias. Alla älskar kommentarer, visa att du finns genom att besöka blogglistor där du kan hitta intressanta bloggar och besök sen dem och kommentera. Nästan alla blogginlägg går att hitta något bra att säga om, var kreativ och tänk på hur andra som läser reflekterar över din kommentar. Glöm inte att länka tillbaka till din blogg om du har möjligheten!

Skapa en Twitterprofil med ditt nya namn och posta tweets som passar in på din bloggprofil (skriv familjerelaterade kommentarer om du har en mamma-barn-blogg, ge mobiltips om du har en iphoneblogg etc)
Posta lagom, inte mer än fem tweets per dag. Ingen orkar prenumerera på någon som kastar ur sig meningslösa kommentarer.


Innehåller din blogg många foton? Då kan Pinterest vara en väg för dig att gå, skapa en profil där och samla bilder som kan intressera din publik. Lägg till en pinterestknapp på din blogg om du vill att andra ska hitta dina bilder och länka till dem.


Skapa en ny Facebookprofil med ditt alias och skriv roliga/intressanta/gripande uppdateringar i din bloggs ämne och se till att länka till din blogg.
Skapa en profil med statusuppdateringar som passar din nya onlineprofil. Oavsett hur många barnbilder du tidigare publicerat eller hur många dumma skämt du lagt upp kan du alltid välja att skapa en helt ny profil nu. Tänk efter och lägg upp det du vill ska associeras med ditt nya onlinenamn!Ha åsikter på You Tube, använd ditt onlinenamn där för att kommentera videos. Visa att du finns och reflekterar över vad som visas.Fortsätt över nätet och använd ditt nya alias vart du än skriver. Där du har möjlighet lägger du in en länk till din blogg. Varje profil du har döper du till ditt nya onlineprofilnamn.
Gör dig hörd, ha åsikter! Hjälp till där du kan och visa att du finns.

Ju fler som känner igen ditt alias och ditt budskap, desto fler kommer att nämna dig i konversationer med andra och desto fler kommer att länka till dig.

Ett bra exempel på det kan vara bloggaren Meekatts catch frase.  I de flesta blogginlägg hon skriver är hon självironisk och lägger till frasen "För sån é jag"
-Vem minns inte det efteråt? Googlar man på "för sån é jag" ligger hon på första plats hos Google!
Ett enkelt men underbart effektivt sätt att skapa sin egen onlineprofil! Våga vara dig själv - lite mer än vanligt!

Ett ytterligare tips är att skapa din egen logga. Som du ser ovan har alla stora sajter sin egen bild, varför inte göra din egen och lägga upp den där det passar? Ju fler ställen du lyckas lägga din logga på, desto fler internetanvändare ser den. Glöm inte att alltid tänka på hur du använder ditt namn och din logga, lägg dem inte där det kan irritera andra - det ger dig bara negativ publicitet.
Ett alternativ till en logga är en bra bild på dig själv. Använd samma bild överallt, tänk på att du skapar ett varumärke, alla ska känna igen namn och bild och helst också kombinera dem i tanken.


Ps - du glömmer väl inte Fixas Forum? Om du vill byta användarnamn där går du till Mina inställningar som finns under pilen uppe vid ditt namn till höger på sajten. Där går du till Byt visningsnamn och ändrar ditt visningsnamn till ditt nya alias. Du loggar fortfarande in med samma uppgifter som tidigare, det är bara namnet som de andra medlemmarna ser i dina trådar som ändrats.

8 comments:

 1. Hej!
  Jag är väl ensam m mitt alias?Chintoh?

  ReplyDelete
 2. Hejsan!
  Jag googlade på mitt namn,Chintoh.Ja,alla där som heter Chintoh är släkt.Min mans bror Jo Jo är Tv journalist.Inger

  ReplyDelete
 3. Bra tips du kommer med, Anneli. Man borde kanske vara mer konsekvent.

  ReplyDelete
 4. Hej!
  Mitt Chintoh gillar jag och min blogg!
  Är folk lata att skicka hälsningar är ok.Jag skriver för mig,inte för andra!Men gillar man det är ju de roligt att veta att någon hälsar!

  ReplyDelete
 5. Jag tycker att mitt alias Anki-itte är speciell, det är jag. Men jag svävar lite om vilken inriktning min blogg http://anki-itte.blogspot.se/ skall ha framöver. Jag har en ide.

  ReplyDelete
 6. Anki-itte - du får ursäkta men jag tänker alltid på Anki och Pytte när jag jag hör ditt alias *skrattar* Sonen älskade det programmet och hade ett dataspel med dem så de är ganska väl inetsade i min hjärna :-)

  Det är i alla fall absolut ett alias man minns!

  ReplyDelete
 7. Min blogg är tantaluran.blogspot.com
  Jag blir mer och mer "känd" som just Tantaluran, kul!

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------