Header Ads

Vattenstämpla dina bilder

Ett sätt att skydda dina bilder är att göra dem lite mer personliga och därmed mindre åtråvärda. Om det tydligt står att att en bild är din blir det svårt för en bildtjuv att hävda att denne själv tagit fotot eller att denne trodde att "bilden var allmän" eller något liknande.
Att ta bort en vattenmarkering i ett bildhanteringsprogram går visserligen, men det är mer jobb än vad det är värt för de flesta, för att inte tala om att det kan vara svårt att få ett bra resultat.

Om du har ett bra bildprogram på din dator kan du skapa din egen vattenmärkning och lägga på dina bilder innan du laddar upp dem på bloggen. Genom att ha en färdig märkning går det snabbt och enkelt. Du kan använda gratisprogram som Picasa eller Gimp eller ett köpt program som Photoshop (du kan testa alla Adobes program gratis en månad, även photoshop och photoshop Elements som är en enklare variant)

Om du däremot vill använda ett program online finns det många varianter du kan prova tills du hittar din egen favorit.

Photoshop Express editor   (jag får inte textfunktionen att fungera i Firefox, men däremot i Chrome)
Picmarkr
Watermark
Pixlr

Om du inte hittar någon favorit här ovan kan du söka på watermark online. Du kommer då att hitta många sajter där du kan skydda dina bilder.

Personligen tror jag att en vattenmärkt bild är bättre skyddad än en bild på en blogg med högerklicksskydd. Det är riktigt enkelt att "låna" en bild genom att ta ett skärmklipp - högerklicksskydd eller ej - men en bild med vattenmärkning kräver jobb eller visar direkt att bilden är stulen.11 comments:

 1. Precis...Att vattenmärka är det allra bästa!
  Tack för Länkarna :)

  ReplyDelete
 2. Tack för bra länkar!
  Använder mig själv ofta av Picasa, känns som ett riktigt bra redigerings program när jag gör grund redigeringarna. Lätt och Smidigt! Annars använder jag mig av photoshop.

  "..Genom att ha en färdig märkning går det snabbt och enkelt. Du kan använda gratisprogram som Picasa eller Gimp..."

  Får jag fråga vad du menar med: Färdig märkning.

  Tack på förhand, och tack för att ni är så duktiga! :)

  ReplyDelete
 3. Kanske lite luddigt skrivet... ;-)
  Jag menade att om man skapar och spar enbild/text på datorn behöver man inte skriva in copyright-texten varje gång man vill märka ett foto, då klistrar man bara in sin färdiga bild. (En text går ju bra att spara som bild också, spar i png-format)

  ReplyDelete
 4. Aha tack så mycket!
  Funderade på det där, men blir inte det ännu mer jobb, eftersom det blir en vit, -inte så fin- bakgrund bakom texten.. eller är det så att jag missat en viktig del där? :)

  ReplyDelete
 5. Om du spar i ett program som har förmågan att spara transparenta bakgrunder och spar i png-format ska du inte få en vit bakgrund.

  ReplyDelete
 6. Här ett bra klipp om att lägga till en vattenstämpel så att man kan stämpla alla sina bilder på ett enkelt sätt.

  Du kan ändra storlek, färg och opacitet för på stämpeln för varje bild.

  Dock så kan man inte få till © tecknet i gimp, men det problemet är löst av Anneli och jakeline i en tråd på Fixa Din Blogg.

  Här videoklippet:


  Hälsningar,
  Bertil

  ReplyDelete
 7. Funkade tydligen inte med länken till videoklippet.

  Jag använde koden.


  Ser om det funkar så här helt enkelt:
  http://www.youtube.com/watch?v=3TG-Xs5Id1Y

  ReplyDelete
 8. Hej vill ni hjälpa mig att få bort min högerklicksskydd som jag har installerat via denna sidan. Vore så tacksam och jag har letat här men ej funnit!
  Mvh Hanna

  ReplyDelete
 9. Tack så mycket!!! Exakt denna hjälpen behövde jag =)

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------