Header Ads

Bildsmart - ladda upp bilder på bloggen på rätt sätt

När du laddar upp bilder till dina blogginlägg hamnar de hos Picasa i din bloggs webalbum. Om du har flera bloggar under samma profil (du loggar in med samma mailadress och du ser bloggarna i instrumentpanelens lista) räknas alla bloggars bilder in i ditt använda bildutrymme.
Du har 1 GB utrymme, alltså 1024 MB och rätt utnyttjat räcker det länge!

"Hemligheten" är att redigera dina bilders storlek innan du laddar upp dem på bloggen.

En bild som direkt från kameran kan vara 3000x2000px stor kan ta upp över 4mb utrymme. Då krävs det inte många bilder för att fylla upp en 1024 mb kvot som du kan förstå.
Minskar du bilden till den bredd din bloggs inlägg har, säg 600px kan du minska bildens vikt till 250 kb, alltså 0.24 mb - en stor skillnad!

Du behöver inte förstå hur man räknar kilobyte, megabyte och gigabyte, huvudsaken är att du funderar över om du verkligen behöver ladda upp större bilder än vad som faktiskt visas i bloggen.

Om du har en dator med operativsystemet Windows har du förmodligen programmet Paint på din dator och där minskar du enkelt dina bilder om du inte har något annat bildhanteringsprogram installerat. Du hittar Paint via Startmenyn - Alla program - Tillbehör - Paint.

Så, hur vet du hur mycket utrymme du har kvar på ditt Picasa-konto?
Du hittar Picasa via bloggens instrumentpanel. Klicka på pilen bredvid din profils namn uppe till höger och sedan på Kontoinställningar.Här kommer du till en sida med din profils inställningar. Klicka på Produkter. Välj Picasa WebbalbumNu kommer du till ditt Picasa-album med dina foton. Längst ner på sidan hittar du en informationsrad där du kan se hur mycket utrymme du har kvar.


Här på Fixabloggen lägger jag oftast upp flera bilder i varje inlägg, men jag håller dem så små som möjligt för att spara utrymme. Trots att jag skrivit i den här bloggen sen 2009 har jag bara använt knappt 15 % av mitt utrymme och då har jag ändå över 15 bloggar på samma konto. Visserligen är de flesta testbloggar, men ett par är scrapbloggar med ganska många bilder i. Rätt utnyttjat räcker utrymmet länge!

Så, hur gör du då om du inte funderat över det här med att spara utrymme och du får ett meddelande om att du inte kan ladda upp fler bilder?

En bra sak med Blogspot är att bilder som är mindre än 800x800px är "gratis", de räknas inte in i det totala utrymmet så du kan fortfarande ladda upp bilder som är mindre än det här måttet. Du kan också välja att uppgradera ditt Picasakonto till hela 20GB för endast 5$ per år. 5 US dollar är idag ca 34 kr.

Att betala 34 kronor per år för att kunna blogga med så stora och så många bilder man vill tycker jag personligen är en liten kostnad, jämför med lite godis eller ett cigarett paket om du röker - jag vet vad jag hade valt...

Ett annat alternativ är att ladda upp bilderna på en gratissajt som photobucket.com, tinypic.com eller minus.com. Du kan sen länka in bilderna istället för att ladda upp dem från din dator, välj bara Från en webbadress istället för Överför och klistra in bildens direktadress.


36 comments:

 1. Hej! Kan man minska redan inlagda (från kamera-dator) bilder och därigenom få större utrymme i sitt album? När jag går in på Kontoinställningar får jag inte fram samma bild som du om P-album. Har du något tips om detta till pensionär-45 som bara vill skriva något trevligt men har väldigt svårt att fatta alla dessa finesser med datateknik. Tack på förhand

  ReplyDelete
 2. När du klickade på Kontoinställningar - fanns inte länken Produkter där då?

  ReplyDelete
 3. Tack för tipset. Jag har redan gjort av med 60% så det var kanske i grevens tid som jag fick ditt tips. Tackar och glad påsk. En jättebra sajt du har. Den har jag haft nytta av.

  ReplyDelete
 4. Jo, den fanns men när jag klickade där fanns inget om P album. Däremot har jag nu fattat, köpte ny kamera för ett tag sen, att bilderna "laddas in " i stort format 4000x minns inte fn. Nu förstår jag att jag måste bearbeta dem till mindre format innan jag lägger dem på bloggen. Jag har köpt nytt utrymme i väntan på att jag lär mig. Tack för den infon och det är ju värt priset flera ggr om, för nu fungerar det igen att byta bild tex i mina "gadgets".

  ReplyDelete
 5. Hej!
  Måste berömma dig hur pedagogiskt bra du gjort beskrivningen här, precis vad jag behöver!!
  Jag har en fråga och ser att man inte ska fråga här men det känns så enkelt att bara ställa en följdfråga som jag hoppas det kanske går =)
  Mina bilder är 3000x4000px när de kommer från min kamera (inte konstigt då förstår jag att min plats för foton tog slut) I Paint när man bockar i hur många bildpunkter det skall vara.......hur liten siffra ska man skriva där för att få bilden så liten som möjligt för att ta så lite utrymme som möjligt? Påverkar det bildens utseende i bloggen sedan?

  ReplyDelete
 6. Iffa - jag kikade i din blogg och de bilder du har som är 640px breda ser ut att passa bra hos dig. Det kan ju vara ett mått att utgå från och sen minska om du föredrar dem lite mindre.

  Själv lägger jag aldrig upp bilder som är bredare än min inläggskolumn om det inte verkligen behövs av någon anledning. (Man kan ju vilja få med vissa detaljer på samma bild i naturlig storlek t.ex.)

  Om du spar din bild i den storlek du vill visa den och sen när du laddar upp den i inlägget väljer att visa bilden i "ursprungsstorlek" får du den bästa bildkvalitén. Bloggers egen funktion för att storleksändra bilder gör dem ofta suddiga...

  ReplyDelete
 7. Åh,vad snällt att du svarade mig...fattar dock inte riktigt. Jag hade ung 800 bilder och sedan var mitt minne fullt och kunde då inte lägga in mer. Jag försökte mig på att minska några igår men gav upp. När jag nu testade med en bild i Paint att förminska till 100x133px blev den 5,16 mb........är det mycket för en bild och göra att det kommer ta slut på minnet fort igen? Blir bilden mini mini i bloggen då eller spelar inte det någon roll om jag som jag brukar väljer att göra den i största formatet som man kan välja när bildtext är aktivt? Min kollumn vad jag kunnat hitta är 760px i skrivrutan på min blogg.(totalt är hela 1150 varav vä.kol 180px och hö 210px) Usch, vad jobbigt detta är...blev så ledsen när det visade sig att jag inte kunde lägga upp mer bilder och inte fattar hur jag ska göra. Vill ju bara kunna få fortsätta blogga och glädja mig själv och andra =)

  ReplyDelete
 8. Är du säker på att du valde bildpunkter när du skulle minska och inte procent? Det låter som om du gjort din bild större, snarare än mindre med tanke på storleken du fick.
  Jag testade själv en stor bild (3000x2000px - 9,60mb - png) och minskade den till en vidd på 700px och sparde i jpeg-format. Storleken blev då 115 kb, alltså rejält mycket mindre.

  ReplyDelete
 9. Jo, och vidden 640px som jag föreslog var bara ett förslag ;-) Självklart ska du välja en vidd du tycker blir snygg i bloggen!

  ReplyDelete
 10. Jag öppnar Paint, tar fram min bild som jag har sparat över från min externa hårddisk från datorn, väljer bildpunkter och tog som ex 100x133px, den är sparad i jpeg, bildstorlek när jag håller musen över kortet blir 100x133px och storlek 5,16 mb................jag fattar verkligen inte varför det i så fall blir så för mig.
  Nu känner jag att jag skriver massa frågor här som jag inte fick....samtidig som jag såååå gärna vill ha hjälp =)) Kan du hjälpa mig på något annat sätt än att jag frågar här?? Vill inte missbruka kommentarsrutan på fel sätt!

  ReplyDelete
 11. Ingen fara ;-) Löser vi det inte här kan vi ta det på forumet där man lättare laddar upp bilder och kan skriva lite utförligare.

  Så här minskar jag mina bilder i Paint, gör du likadant?

  http://i.minus.com/iwYmNLM06VPse.png (bild)

  Sen väljer jag Spara som och väljer bildformatet jpeg.

  ReplyDelete
 12. Du, när du ändå håller på - titta efter noga så att din lilla bild inte har storleken 5,16 kB? När jag minskade min bild till bredden 100px fick jag fram ungefär samma siffra så det skulle kunna stämma.

  ReplyDelete
 13. Tack för att du inte ger upp på mig!!
  Jag har gjort precis som du, tagit 700 i översta rutan och då blir det 700x933px, storleken när jag sparat den på min hårddisk blir då 5,42 mb...........tyvärr står det inte kb........om du visste vad jag önskade det =))
  Hur ska vi göra om du kunde guida mig på något annat sätt på forumet?? Ska jag gå och skriva en tråd under någon överskrift då?

  ReplyDelete
 14. För att kunna skriva på forumet behöver du vara medlem så först får du registrera dig. Sen kan du starta en tråd på tavlan Photoshop och övriga bildhanteringsprogram (tror jag blir mest passande...)

  Om du skriver någon kort rad om att du har problem att minska bilder i Paint så vet jag att det är du och andra som läser förstår vad tråden handlar om och kan också läsa om de skulle ha samma problem

  ReplyDelete
 15. Du kan förresten prova att minska din bild i ett onlineprogram som Pixlr

  Öppna fotot i programmet, klicka på Bild - Bildstorlek. Minska till önskad vidd.

  Spar sen bilden och du kan direkt på skärmen se hur stor bilden blir om du väljer png eller jpeg.

  ReplyDelete
 16. Jag är medlem redan =) har skapat en tråd i den tavla du sa och skrivit som rubrik "Problem att minska bilder i Paint" !

  ReplyDelete
 17. Jag kikar direkt i morgon bitti - nu är jag på väg i säng efter en lååång dag. Vi ses där!

  ReplyDelete
 18. Jättebra information om minskning av bilder. Jag gillar Paint och har nu hamnat i möjligheten att "justera" bilder. Om du har tillfälle att titta in hos mig på bloggen så ser du resultatet. Det jag undrar är om man kan få bort ramen omkring och hur man i så fall gör?

  ReplyDelete
 19. Jag gissar att det är den vita bakgrunden som blir när du beskär bilderna i Paint som du menar? Inte de vita bildkanter som kommer automatiskt via din bloggmall?

  Om det är bakgrunden du tänker på så går det tyvärr inte att få transparenta bilder i Paint. Då rekommenderar jag istället ett program som Pixlr, ett onlineprogram där du kan spara dina bilder i png-format vilket krävs för att du ska kunna få genomskinlig yta i en bild.

  När du öppnat en bild i Pixlr kan du se till höger i blocket Lager att det finns ett hänglås där. Dubbelklicka på det så kan du börja sudda ut bakgrund med suddigummit sen. Om du inte "öppnar" hänglåset kommer du att även här få en vit bakgrund.

  Rutorna du ser bakom bilden när du suddar visar vart det är genomskinligt, de kommer inte med när du spar sen. Glöm inte att spara i png!

  ReplyDelete
 20. Hej Tack för info ang bilder och utrymme. Har just upptäckt att jag har använt 99,98%, redan! Det pga att jag inte har minskat bilderna! Kan jag ändra bilders storlek som redan ligger på bloggen, och hur gör jag då? Har testat att ändra två vinterbilder i det senaste inlägget, för att se hur det ser ut i bloggen. Inte för att jag märker någon skillnad. Jag ändrade till 50% både på höjden o bredden på fotot. Från att varit 4.91MB blev bilden 217kB, är det ok eller ska den vara ännu mindre? Kan jag få tillbaks dom i orginalstorlek igen? Ibland så gör jag lite dvd filmer från våra resor osv. Vet du hur bilderna "uppför" sig då, när jag vill använda dom till det? Hoppsan, nu fattar jag att alla mina frågor har hamnat på fel ställe!! Ursäkta mig. / Yvonné

  ReplyDelete
 21. Du kan gå in på ditt Picasakonto och ändra bildernas storlek där. Det är ett jobbigt arbete, man får ta bild för bild, men har man som du så lite plats kvar så kan det absolut vara värt det. Du behöver ju inte fixa allt på en gång...

  Att ta bort en bild och ladda upp den igen mindre gör inte att du får mer utrymme tyvärr, båda bilderna finns nu på Picasakontot och tar alltså mer plats än vad den första stora bilden gjorde innan.

  Storleken du nämnde är helt okej, mycket bättre än tidigare. Du ska ju fortfarande känna att du har kvalité på bilderna, allt handlar inte om att storleken ska vara så liten som möjligt.

  Om du använder dina bilder till annat och har behov av att ha kvar den stora storleken kan du spara dem även på en sajt som Photobucket.com eller liknande.

  ReplyDelete
 22. Tack för ditt svar. Jag märkte att bägge bilderna sparats efter att jag försökt ta bort o ändra o lagt in igen, alltså inte såå bra!
  Nu har jag tittat på Picasa webbalbum där alla bilderna ligger som är med på bloggen. Men jag begriper inte hur jag ska göra för att minska dom! Har tryckt på olika ställen men får inte upp hur stora bilderna är och inte någonstans om ändring av storleken!! Det blir nog så, att jag försöker att betala för mer utrymme. Men ff är det "spärrat" i 24 timmar innan jag kan göra ett nytt försök med betalning. Så tokigt det blir när man inte begriper vad man pysslar med ha ha ha river mitt hår en stund till!!!
  Hälsn Yvonné

  ReplyDelete
 23. God morgon/fm. Fortsätter här från igår. Är det tokigt så be mig att skriva någon annanstans.
  Nu tror jag ändå att jag ska köpa mer utrymme men i väntan på att mina gamla beställningar ska bli annulerade, (vilket tar 7 dagar).
  Har jag suttit och letat och letat på Picasa webbalbum, där alla bloggbilderna är sparade. Men kan inte hitta var o hur jag ska göra dom mindre? För visst måste jag ha programmet eftersom bilderna finns där när jag öppnar upp bloggen? Har följt instruktionerna som ni visat, där jag också hittade uppgifterna på hur mycket utrymme jag hade kvar. Ja man ska inte ge sig på saker som man inte begriper men nu blev det ju bara så ha ha ha. En sak till, de bilder, som jag har lagt in i de senaste inläggen på bloggen. Har jag minskat i Paint, men ni nämner hela tiden bilderna med px, när jag gör bilden mindre, där anges det i %? Varför är det så? Nu till den kanske dummaste frågan: vad händer med med själva bilden när man minskar den,förutom att den blir mindre. Men blir den grumligare, mildare i färgerna eller vad är det som sker? Jag begriper inte mycket, som du märker men men lika roligt är det ändå med foton och att blogga.

  ReplyDelete
 24. Hej jag har ett stort problem,mitt utrymme på picasa var förbrukat i och med att jag har bloggat med bilder så då valde jag att köpa nya Mb på picasa webbalbum, så nu kan jag lägga upp bilder igen MEN alla bilder är försvunna på bloggen från de tidigare inläggen!!! Hjälp!!! Vad ska jag göra? Jag har varit inne på Picasa webbalbum och alla bilder finns där men de visas inte i bloggen.

  ReplyDelete
 25. Hej igen, det var jag som skrev i förra kommentaren, det är så att alla bilder raderades inte utan en del och det är de bilder jag har raderat från Picasa webbalbum som nu är försvunna från bloggen.
  Hur får man tillbaka bilderna?
  Och hur går man till väga,
  tack på förhand,

  en förvirrad bloggare ;)

  ReplyDelete
 26. Anonym - Om du har raderat bilderna från Picasa har du raderat dem från bloggen. Det är som bloggens hårddisk där mappar med dina (uppladdade) foton ligger. Om du raderar dem från datorn har du inte kvar dem på datorn sen, samma sak i Picasa. Tyvärr...

  Men, förhoppningsvis har du kvar dina ursprungliga bilder på datorn? Du kan alltid ladda upp de saknade bilderna igen, i respektive inlägg.

  ReplyDelete
 27. Har gjort precis som du skrivit i detta inlägg för att kolla hur mycket utrymme jag har kvar. Men jag har inte p-album iconen när jag kommer dit. Jag har ju haft min blogg sedan 2008
  Mvh/C

  ReplyDelete
 28. Mamma C - du kan logga in via Picasas websida direkt istället. Klicka här!

  ReplyDelete
 29. hur betalar jag dessa 34 kr???
  http://jeanettish.blogspot.se
  jeanette10@hotmail.se

  ReplyDelete
 30. Logga in på ditt picasa-konto (www./picasaweb.google.com/), scrolla sedan ner så långt du kan komma. Allra längst ner, i mitten står det "Du använder just nu 68 MB (6,71%) av 1024 MB" eller något liknande, brevid står det "Uppgradera lagringsutrymme", klicka där och där kan du sedan välja hur mycket utrymme du vill köpa och sedan betala.

  ReplyDelete
 31. Hej vilken bra information ni ger!!!
  Det är bara det att på min dator under produkter finns inte picasa vebbalbum. Hur gör jag då för att få veta hur mycket utrymme jag har kvar.
  Kramar Meta

  ReplyDelete
 32. Logga in på ditt picasa-konto på (www./picasaweb.google.com/)

  ReplyDelete
 33. Tack för hjälpen! Länkar hit från min blogg då jag sett många som har detta "problemet" på sistone!

  ReplyDelete
 34. Jag har nu i veckan drabbats av detta problem, samt hört från fyra andra bloggare att även deras kvot var fyllt. Tycker bara att det är lite konstigt att det drabbar så många bloggare samtidigt. Det känns som om Blogger kör en "drive" med oss för att försöka få in lite pengar.
  Jag har nästan tappat lusten att blogga pga detta.
  Tack för dina tips! Kanske jag funderar på att starta en ny blogg istället.

  ReplyDelete
 35. Ella: Ja många drabbas av detta. Många gånger på grund av att de använder för stora bilder, typ 3000x2000 px. Bilder som är mindre än 800px är gratis att ladda upp. Så har man slut på utrymmet så funkar det alltså ändå om bilderna är under 800px.

  Jag tvivlar väldigt starkt på att Google skulle göra en "drive". Den senaste info jag hörde var att de inom snar framtid istället skulle utöka lgringsutrymmet på Picasa från 1GB till 5GB.
  Att så många drabbas samtidigt tror jag bara är en tillfällihet.

  ReplyDelete
 36. Elle: Ursäkta att jag kallade dig Ella här ovan! Fingrarna "slant" visst ...

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------