Header Ads

Hitta rätt i mallenBlogger har rensat upp lite i sina mallar och till en viss del har det gjort det lättare för oss användare men jag känner att vissa delar kan behöva en liten förklaring också.

När man vet vad man letar efter känns det nya upplägget smart och genomtänkt, men är man inte så van vid kodmallar kan det nog kännas lite krångligt.

Så, vi på Fixas ska försöka förklara.

En websida idag är först uppbyggd runt ett html-skelett. Html-koden talar om för en webläsare vilka delar som ska finnas med och i vilken ordning de ska komma.
I html-koden finns också information om websidans namn, språk (som att vi vill kunna läsa å ä och ö) och allt det där andra som inte syns men som måste finnas med. När man lägger till ett script (som att det ska snöa på bloggen eller om vi vill lägga till någon annan funktion) är det uppe i <head> delen av mallen vi lägger det, i html-koden.

Men, en sida utan utseende blir ju bara en massa text och lite blå länkar så för att styla vår blogg behövs CSS. CSS står för Cascading Style Sheets vilket betyder ett antal sidor med regler för utseende med det som är viktigast längst ner. Nu översatte jag rätt vilt, men det är huvudpoängen.
Cascading betyder just det, det är den regel som står längst ner som vinner om det finns flera likadana alternativ. På så vis kan man alltid lägga till en ny regel även om man inte hittar just det man söker, så länge det du lägger till ligger längst ner i css'en är det din nya regel som vinner.

Okej. Då har vi kommit så långt.
Men vad är vad i Bloggers mallar då?
Först har vi de här knapparna. Här kan du välja att redigera en speciell widget (som du också kan göra i layoutläget) spara, förhandsgranska och också återställa om du känner att de ändringar du gjorde nu senast inte riktigt blev bra.
Återställ ändringar återställer det du gjorde nu senast innan du sparade, medans Återgå till mallstandardinställning för grässnittskomponent (puh) är en större återställning, något man oftast provar om något blivit fel på bloggen och man inte hittar någon lösning. Använder du den knappen bör du först spara dina speciella inställningar (egna koder etc) och widgets.
I själva kodmallen hittar du den här texten.
Först radar Blogger upp version och hur webläsare ska tyda koden. Sen står allt det där andra som inte syns för dina besökare men som är viktigt ändå.
För att spara plats och för att förenkla har Blogger valt att minimera vissa delar av kodmallen, men du öppnar lätt de delarna genom att klicka på den pil som står till vänster om det stycke du vill öppna.
Om du klickar på pilen på rad 10 <b:skin> etc hittar du din css-kod, den del där du bestämmer din bloggs utseende. Vissa delar finns under nästa rad, <b:template-skin>. Hittar du inte rätt först så kolla den delen också.
Här hittar du namn på din mall och allt annat du behöver.
Vad finns i resten av kodmallen då?
Jo, det är din bloggs html-kod, skelettet. Allt det som står där behövs för att bygga upp din sida.

En css-kod börjar med en punkt. eller ett # tecken och själva regeln omgärdas av {klammrar}
I html-koden börjar varje stycke med ett <-tecken och avslutas alltid med det också />

Vill du veta mer om hur html- och css-kod fungerar?
Håll utkik, jag tänkte skriva ett inlägg snart som förklarar vad som är vad och varför det fungerar som det gör.

Lycka till med din kodmall!

8 comments:

 1. Allt jag kan om koder,css & mallar har jag lärt av dig hihi
  Tack så ♡-ligt!

  Pst...Bra lättförståligt inlägg!

  ReplyDelete
 2. Tack snälla! Alltid roligt när man får dela med sig av något man älskar ;-)

  ReplyDelete
 3. Alltid så bra instruktioner! Det märks inte minst på er egen design :-)

  ReplyDelete
 4. Anneli, vilken bra, användbar blogg du har. Jag undrar, kan man köpa konsult timmar av dig för att få hjälp med sin blogg?

  ReplyDelete
 5. Förlåt för att detta nog inte har någonting med inlägget att göra, men hur får man sina rubriker centrerade? Snackar nu om både bloggens rubrik, inläggens rubrik och datumet? Jag är ny på att både blogga och koda så du skulle vara en ängel om du kunde förklara :-)

  ReplyDelete
 6. Jag har nyligen börjat blogga men inställningarna är lite knepiga. Jag lyckas inte få en sån här kommentarsruta och även fast jag ställt in offentlig verkar inte många kunna skriva i en kommentar.
  Kan du förklara hur man gör. Tacksam!

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------