Header Ads

Vad krävs för att få ha tävlingar på bloggen?

Utlottning, tävling, give-away kärt barn har ju många namn. Men helt klart är i alla fall att det är väldigt populärt med utlottningar och tävlingar på bloggar. Vad många kanske inte känner till är att det i många fall inte är helt lagligt.

Enligt den svenska lotterilagen får privatpersoner eller företag inte anordna lotterier och utlottningar. Generellt sett är det ett lotteri då det är slumpen som avgör vem som vinner.

Däremot får privatpersoner och företag lov att anordna tävlingar. För att det enligt lagen ska anses vara en tävling krävs en motprestation (t.ex. skriva en slogan eller svara på kunskapsfrågor). Men det finns det bestämmelser för vilken information man måste ange i samband med tävlingen, bl a kraven för att delta, tidsgränser, vem/vilka som annordnar tävlingen, när och var resultatet kommer att presenteras, priset/prisernas värde, hur vinnaren utses och vem som utser vinnaren. 

Om man har tänkt att anordna tävlingar på sin blogg är det alltså bäst att först ta reda på vad Lotteriinspektionen säger.

Är du osäker vad som gäller i just ditt fall kan du kontakta Lotteriinspektioen via mail eller telefon!


Ett gästbloggsinlägg av Emelie Ekborg


Florist/bloggare/skribent/grafisk designer
Sedan 2 år tillbaka driver jag bloggen www.svenskablomsterbloggar.se där jag försöker sprida inspiration om min stora passion blommor.

2 comments:

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------