Header Ads

Ge din blogg en egen Facebooksida


Text: Eva i Aten
Har ni möjligen haft funderingar på varför era kompisar inte läser er blogg?

Den viktigaste orsaken är antagligen att människor nu för tiden inte har tid eller ork att engagera sig. Med facebook har de dock tid eftersom det är ett lätt och kravlöst tidsfördriv.


På grund av detta konfigurerade (fixade) jag en sida på facebook för min blogg och det är något även du enkelt kan göra!

Man måste ha en profil på facebook för att kunna göra en sida, så är du inte med i facebook är det dags att gå med nu!

Det syns inte vem som gjort en viss sida(vad jag kan förstå i alla fall - rätta mig om jag har fel), så man kan använda sitt vanliga facebookkonto även om man är anonym på bloggen.


Så här gör du:
 1. Logga in på fb
 2. Du är nu på din "Startsida". Längst ner i högerspalten står det "Mer ▼". Klickar du där kommer bl.a alternativet "Skapa en sida" upp, vilket du väljer.
 3. Därefter kommer det upp några olika alternativ till vilken typ av sida du tänkt skapa. Jag valde "Varumärke eller produkt" samt "webbplats" som underkategori.
 4. Välj profilbild, fyll i "Om" (lite allmän information om din blogg), länken till din blogg samt fb-webbadress (sistnämnda går ej att ändra senare).
 5. Nu kommer du till "Administratörspanelen" och du kan lägga till en s.k omslagsbild(den stora bilden på din fb-sida). Jag gjorde ett litet collage av bilder, men det räcker förstås även med en bild som du tycker är bra och passande.
 6. Sätt nu in en del av dina bilder från din blogg(tänk på att välja bilder som det inte gör så mycket om någon lånar) i olika album där namnen på albumen förslagsvis är några av dina kategorier/etiketter du skriver om på din blogg. Jag har skrivit respektive inläggsrubrik vid varje bild jag valt samt satt in en länk till blogginlägget under (kika in på min bloggs fb-sida via länken nedan om du vill se hur jag gjort). Det här momentet är det mest tidskrävande, men det behöver inte vara så många bilder egentligen och framförallt kan man ju fylla på bilder eftersom.
 7. Det här är viktigt: Nu ska du se till att blogginläggen du skriver automatiskt matas in på din nya fb-sida. Jag har använt mig av "Twitterfeed" (gratis och jag är nöjd - en bild kommer upp samt bloggens namn och inläggets rubrik). Jag har "feed" på(inmatning av) alla mina tre bloggar till min fb-sida. Här på Fixa Din BLOGSPOT finns det ett inlägg skrivet av gästbloggaren Emelie Ekborg som handlar om automatisk feed: "Publicera dina blogginlägg automatiskt på facebook och Twitter".
 8. Sätt in en facebook-knapp på din blogg med en länk till din nya fb-sida. Om du vill kan du använda någon av bilderna i det här inlägget. Gör detta och bjud in dina vänner först då du är nöjd med din sida.
KLART!

De av dina fb-vänner som klickar på gillaknappen kommer nu att få dina uppdateringar av bloggen (länk) på sina sidor och kommer säkert att titta in oftare än de gjort tidigare. Dessutom kommer många helt nya människor att dyka upp som gillare (=läsare)! Jättekul, eller hur?!

Dessutom är det här något som sköter sig nästan helt själv... Du måste ju logga in ibland och svara på ev kommentarer samt även återgälda med ett gilla-klick om någon sida du tycker om gillat din sida(du kan välja om du ska kommentera/gilla med din vanliga profil eller din bloggs profil genom att klicka på den lilla pilen som finns överst till höger på fb då du är inloggad) . Tänk på att man faktiskt även tjänar själv på att vara generös...

Lycka till! 
Eva i Aten
Min bloggs egen FacebooksidaEtt gästbloggsinlägg av Eva i Aten
Jag har bott i Grekland i drygt 25 år och bloggar om allt möjligt som har med Grekland att göra, samt lite till...!
Grekisk sallad - en blogg från Grekland
Greece in my Heart - photoblog10 comments:

 1. Jag har en facebooksida för bloggen men har inte kopplat den till mitt privata konto så som du beskriver. I och med att jag har två facebookkonton (loggar in med två olika användarnamn och lösenord) kan jag inte skriva på facebook via mobilen (android) på mer än ett konto, vet du om din lösning fungerar på mobilen? Det skulle vara kul att kunna skriva på bloggens facebooksida även när man inte har tillgång till en dator för att kunna logga in på olika konton och fungerar detta så kanske jag helt enkelt ska flytta min facebooksida.

  ReplyDelete
 2. Hej!
  Jag har märkt att det duger att skriva i facebook men inte i min blogg!
  Saken är den,att min blogg upptar alldeles för mycket personligt om ditt o datten.
  Och det är inte heller många som kan datorn när man är i min ålder!
  Och kan man,så är det enklare med facebook.Men jag tänker inte sätta in facebook i min blogg!Det är inte bra alls!Vänligen Inger Rozén

  ReplyDelete
 3. Snygg Fb-knapp :)

  ReplyDelete
 4. Erika - intressant blogg du har, jag äter ju LCHF (hyfsat åtminstone även om jag borde göra det bättre för att må bättre) så en blogg som din ger mig verkligen en skjuts i rätt riktning!

  Jag överlåter din fråga till inläggets författare Eva i Aten, ville bara säga att jag gillar din blogg! :-)

  Anneli

  ReplyDelete
 5. @Erika
  Tyvärr vet jag inte mycket om mobiler och internet, men det verkar ju som problemet är dina två konton, så det borde ju absolut funka om du flyttar sidan till ditt vanliga konto. Helt säkert syns inte vem som gjort en viss sida, åtminstone för utomstående. Ens fb-vänner vet ju i alla fall att man gjort sidan, eftersom man väl antagligen bjudit in dem.

  @Inger
  Hm, jag tror att du menar att dina vänner är inne på facebook och skriver, men hälsar inte på i din blogg och kommenterar. Jag har skrivit om just det överst i inlägget. Det krävs en liten ansträngning av dina vänner för att hälsa på i din blogg och då blir det inte av för de flesta, tyvärr.

  Jag förstår vad du menar med att det inte är bra med bloggen på fb, speciellt om man är mycket personlig i bloggen. På ett sätt är fb som en stor skvallersajt...!

  @Fru Eriksson
  Tack!♥

  ReplyDelete
 6. Hej igen Erika! Idag har jag upptäckt dels att man själv avgör om det ska synas vem som äger sidan eller inte.
  Du kan ha båda dina profiler som Manager för sidan genom att ändra i Admin Roles efter att ha klickat på Edit page, men det kanske du visste redan.

  ReplyDelete
 7. Hej!
  Men hur gör man steg 8? Jag har en blogg och en facebooksida men jag fattar inte hur man sätter in facebookkanppen osv, lite tydligare instruktuioner hade varit fint!
  Mvh Sofia http://utflyktsakuten.blogspot.se

  ReplyDelete
 8. @utflyktsakuten
  Gå till Layout
  Klicka på Lägg till en gadget
  Välj "Bild" i listan som dyker upp och hämta bilden du tänkt använda. Där sätter du också in länken till din fb-sida.
  Lycka till!

  ReplyDelete
 9. Hej!
  Det har blivit nåt fel när jag ska dela mina blogginlägg. När jag ska t.ex dela till min facebooksida så kommer inget foto med från bloggen. Innan jag delar så ser jag att inget foto finns med. Det har det gjort förut. På fb-sidan blir det då enbart en tom ruta där fotot skulle varit eller så visas bara själva länken. Vet du vad som kan vara fel? (kvinnaicentrum.blogspot.se)

  ReplyDelete
 10. Hej!
  Har noterat att de som klickar in på min blogg via Facebook inte räknas i mina besöksräknare! Hur skall man åtgärda detta?

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------