Header Ads

Gratis bilder till din blogg

En bild säger mer än tusen ord sägs det ju.
Men vad gör du om du inte själv har lyckats ta de där bra, passande bilderna till dina inlägg och förstås inte heller vill stjäla bilder från andra människor på internet?

Då finns det ett antal bra sajter där du gratis kan ladda ner fina bilder och det enda du behöver tänka på är att länka bilden tillbaka till fotografen om det står i användarvillkoren. På vissa sidor behöver du skapa ett gratis medlemskonto, på andra går det bra att låna bilder ändå.

FreeDigitalPhotos.net är en sida där du enkelt laddar ner fina bilder i lagom bloggstorlek till din dator.

När du valt ut den bild du vill använda och klickat fram den tittar du i rutan brevid bilden, uppe till höger. Där kan du kontrollera så att bilden inte har någon vattenstämpel (bilden har en grön bock) och öppna en popupruta (klicka på frågetecknet efter Attribution required) för att ta reda på vilken länk du ska ange som kredit som tack för lånet. Behåll popuprutan öppen tills vidare så kan du enkelt kopiera länken när du lagt in bilden i ditt blogginlägg.


Nu är det bara att klicka på Download.
Du får nu fylla i en captcha-kod och kryssa i en ruta att du godkänner villkoren. Efter det kan du ladda ner bilden.


När du laddat upp bilden i ditt blogginlägg är det dags att länka bilden tillbaka till fotografens profil hos FreeDigitalPhotos. Att vi väljer att länka varje bild och inte bara lägger en länk längst ner i blogginlägget beror på att du kanske hämtar bilder från olika fotografer och olika sidor, då är det enklast för en besökare att varje bild är länkad till rätt fotograf. Självklart kan du även lägga en textlänk i slutet på ditt blogginlägg!

När bilden är uppladdad i inlägget markerar du den med musen så den får en blåton.
Klicka sen på Länk i redigeringsmenyn. En länkruta poppar upp.
Nu ska du gå tillbaka till popupprutan från FreeDigitalPhotos, den du öppnade via frågetecknet.

Här, en liten bit ner, hittar du Website use - link code
Kopiera länken till fotografens portfölj (profil) och klistra in den i länkrutan.
Klicka på OK.
Bilden är nu länkad.


Nu kan du med gott samvete låna bilder från internet!

En annan sajt jag själv ofta använder är Stock.Xchng. Här behöver du först skapa ett gratis konto, men det tar inte lång stund och gör faktiskt själva nedladdningen mycket enklare.
När jag hittat en bild jag gillar på sajten klickar jag bara på Download och får fram en ny flik med själva bilden i webläsaren.
Högerklicka på bilden och välj Spara som.Bilderna här är oftast stora och i bra kvalité, bra om du vill jobba med stora bilder men tar mycket utrymme i din bloggs Picasaalbum (bildutrymmet du har) så minska dem gärna i t.ex. Paint om du bara vill ha dem att visa upp i ett blogginlägg. 

Hos Stock.Xchng gäller lite olika regler för om man behöver ge kredit för en bild eller ej, titta noga på informationen runt omkring den enskilda bilden. I vissa fall behöver man till och med kontakta fotografen och då finns det en mailadress man kan använda.
Själv tycker jag att det allmänhyfs att länka bilden och du kan göra det genom att länka till fotografens profil, precis som på sajten ovan. Du hittar länken till höger om bilden.


Högerklicka på länken och kopiera länkadressen.
Länka bilden på samma vis som jag visade ovan.

Om det står Standard Restrictions Apply under bilden är det här ett bra sätt att visa sin uppskattning, då är det inga extra restriktioner som gäller. Står det något annat bör du läsa villkoren!


Hittar du inte de bilder du söker på de här två sajterna?
Googla (sök) då på Free Stock Photos   eller  Free Stock Images
Glöm inte att läsa villkoren på varje enskild sajt!

Ps, har du svårt att komma på bra, engelska sökord för just den bild du letar efter?
Använd då gärna Googles översättningssida för att hitta rätt ord.

3 comments:

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------