Header Ads

3 bra och 3 dåliga drag som bloggare!

När man bloggar skriver man oftast i första hand för sig själv och sin familj, man vill spara minnen och berätta för släkten vad som händer.
Kanske visa foton och låta släktingarna se hur barnen växer.

Eller, har du något du vill dela med andra människor/bloggare, visdom, humor eller åsikter som passar bäst i skriftspråk?


Oavsett vilken avsikt du har när du bloggar kan det vara en bra idé att fundera över hur du bäst når din publik och vilken effekt du har på dem.

Här är mina åsikter.


3 Dåliga drag som bloggare


* Skriv opersonligt.

Härma inte någon annan. Välj dina egna ord och uttryck dig som du gör när du pratar. 
Om du normalt inte pratar med svåra, uppstyltade ord blir det lätt fel om du skriver på det viset. Skriv däremot inte på sms-svenska, ingen normal människa pratar så. Ingen orkar heller läsa meningar som börjar "ja ba", skriv "jag sa"


* Spamma bloggar med din länk

Allt fler lägger till "regler" för hur du ska kommentera i deras blogg.
Ingen vill få trista kommentarer som bara handlar om att du ska följa deras blogg på Bloglovin eller annan sajt, de vill se att du faktiskt läst inlägget de skrivit och att du kommenterar detta.
Besök gärna andra bloggar och lämna en länk, men bara om du har något vettigt att säga om det bloggägaren skrivit om.
Att spamma bloggar med din egen länk ger dig dåligt rykte och ger dig inga nya besökare!


*Lägg till störande reklam och automatisk musik

Det finns inget värre än musik som startar automatiskt när man laddar en blogg! 
Jag avskyr automatisk musik, jag stänger ALLTID ned en sån blogg. Jag är inte ensam!

Har du mycket reklam känns din blogg oseriös och vi tar inte alltid dina åsikter på allvar.
Har du många annonser ser jag dina inlägg som ett medel för att få mig att klicka på dem.
Håll dig till 1-3 annonser som du tror på, max! Har du fler kommer ingen besökare att klicka på dem eftersom de känns just som onödiga annonser.
3 BRA drag som bloggare


*  Kontrollera din bloggs sökord

Hur kommer dina läsare till dig? Om de kommer via en sökmotor som Google, vilka sökord ledde till din blogg?
I Blogspot-bloggen finns en utmärkt statistiksida, använd den och bygg vidare på det dina läsare gillar. Självklart ska du skriva om det du själv vill, men vill du få många besökare får du välja ut dina bästa (mest populära) delar och lägga lite extra krut på dem.
Det gör dig inte opersonlig, bara klok!

* Uppdatera regelbundet

Du måste inte skriva varje dag bara för att du har en blogg, men dina läsare vänjer sig vid hur ofta du uppdaterar. Om du skriver en gång i veckan kommer de att titta in en gång i veckan, om du normalt skriver varje dag kommer de att undra vad som hänt dig om du inte skriver på tre dagar. Hitta en rytm och håll dig till den!
(naturligtvis påverkar det verkliga livet hur vi skriver, men man kan alltid försöka!)

* Skriv relevanta inlägg

Det är lätt att skriva sånt som bloggläsare gärna vill läsa om, men om du vill ha en egen, seriös blogg måste du skriva om egna åsikter. Fundera över vad som händer i världen eller vad du helst vill skriva om och skriv ditt inlägg.
Kanske handlar de flesta inlägg i dagstidningarna om terrorister just nu, medan din blogg handlar om Personlig livsstil. Skriv då om ämnen som passar för den som vill jobba på sin person, inte dagens nyheter. Det finns nog med journalister som skriver om vad som händer just nu - skriv om Ditt Ämne! Dina läsare har valt din blogg eftersom du skriver om ett visst ämne - följ det!

Ps. lägg gärna till en Chattbox för de besökare som vill lämna en hälsning men inte har åsikter om ett speciellt inlägg. Jag lovar att du får fler hälsningar!
Jag har använt en chattbox på varje sida jag startat och de ger alltid fler kommentarer än inläggen gör. I en chatt är det lätt att slänga iväg en hälsning du kanske tvekat att göra annars...

9 comments:

 1. Så bra, precis så gör jag. Men från första början skrev jag om mitt gågna liv.Har skrivit allt finns inget kvar längre.Så istället för att inte skriva något låter jag YouTube hjälpa mig.För att de inte ska tappa bort mig.Nu har jag tre bloggar till som jag hela tiden måste fylla med något.
  Jag förlorade min fotoblogg.p.g.av byte till annan mobil.
  Men den finns kvar.
  Jag skriver aldrig varje dag.Utan lite då och då när andan faller på har ju FB oxå,Google+ Netlog blir många instanser.
  Men de vänner jag har har jag genom FB+bloggarna.

  Tack för en bra blogg!

  ReplyDelete
 2. Spännande att du skriver om ditt liv Vitsippan!
  Jag ska nog kika in tror jag... *skrattar*
  När besökare skriver intressanta kommentarer här på Fixabloggen kan jag inte låta bli att titta in och se vad de själva bloggar om, den mänskliga (nyfikna) naturen antar jag och det är väl precis det vi bloggare vill!

  Anneli

  ReplyDelete
 3. Haha, håller med dig, men att hålla sig till korrekt sveska tycker jag är viktig och man tycker om sånna bloggar..men sen har jag väldigt svårt att göra det själv ;) smsar man mellan 70-250 sms om dan så fastnar man lätt i förkortningar osv. men tycker ändå att man ska hålla sig till svenska :)
  Och tack för en super sida!

  ReplyDelete
 4. Jag håller med Olivia, att skriva med ett lättläst, korrekt språk är jätteviktigt!
  Själv återkommer jag sällan till en blogg som använder sms-svenska eller inte vet skillnaden mellan de och dem. (man kan alltid använda dom om man är osäker)Jättefånigt, jag vet, men vi har alla kriterier för vilka bloggar vi väljer att läsa.

  ReplyDelete
 5. Lusläser nu bloggen här. Mycket nyttigt att ta till sig. Vi blir ju aldrig fullärda. Men är totalt livrädd för att gå in och ändra i mallar...iiiii. Tänk vad jag då kan ställa till med :) Kanon att jag hittade denna sidan. Har sparat bland favoriter nu :) Kram Maria

  ReplyDelete
 6. Håller med om det du skriver här. Vill läsa bloggar skrivna av personen bakom inte en blogg skriven av någon som låter precis som en annan.

  ReplyDelete
 7. Jag tycker bara att det är kul med automatisk musik, men då är det väl bara jag då... För jag har det på min blogg. :)

  ReplyDelete
 8. Jag har fått en fråga att ställa om e-mail och kommentarer från en person som vill kunna kommentera. Jag vet inte hur jag har ställt in det. Förstår du vad personen menar.
  hälsn http://kajsastinablogspot.com

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------