Header Ads

3 bra tips för att synas i sökmotorer


De flesta av oss skriver en blogg inte bara för oss själva utan också för att få respons och kanske lite uppmärksamhet från omvärlden.

Att kunna dela med sig av tankar och idéer är en av de största fördelarna med internet tycker jag och som man säger - ska man göra något är det lika bra att göra det ordentligt. Försäkra dig om att din blogg syns i sökmotorerna!


INTERLINKING


Något som är enkelt att börja med är att skapa länkar inom din blogg, att länka till andra blogginlägg. Det här är något som sökmotorer älskar, länkar att följa vidare.

Tänk dig att du skriver om att ni haft vänner hemma och ätit en god paj. För ett år sen skrev du in receptet på den här pajen i bloggen. Hämta då länken till receptinlägget och markera ordet paj i det nya inlägget. Länka "paj" till det gamla inlägget genom att klicka på Länk uppe i redigeringslisten.


Genom att länka inom din blogg hjälper du inte bara sökmotorer att indexera din blogg, du lockar besökare att läsa vidare också.

Ett annat Interlink-hjälpmedel är LinkWithin som jag skrivit om tidigare.


SEO-VÄNLIGA RUBRIKER


Ett knep som jag nyligen lärt mig är att skriva rubriker som är SEO-vänliga. (SEO står för Search Engine Optimizing, alltså sökmotoroptimering)
Rubriker är som godis för sökmotorerna, de är viktigare än all den löpande text du skriver och därför är det viktigt att du får in bra sökord i varje rubrik. I bloggar blir de dessutom till länkar då vi publicerar och länkar är precis lika intressant som rubriker för sökmotorerna.

Tyvärr förkortas våra långa innehållsrika inläggsrubriker ner när vi publicerar, det är sällan vi ser mer än 4-5 ord innan länkadressen avslutas.

Hur gör man då för att få med så mycket sökmotorvänligt material som möjligt utan att blogginläggens rubriker låter som telegram?

Sökmotorn vill ha rubriker som: sommar badresa gotland färja  medan vi vill ha en fin rubrik som "I sommar ska vi åka på en härlig badresa med färjan till Gotland".

Jo, när publicerar ett inlägg blir länken det får permanent, den byts inte ut oavsett om du publicerar om ditt inlägg senare och det här kan vi utnyttja.

Skriv en kort SEO-vänlig rubrik med "stödord" som beskriver det du tycker beskriver ditt inlägg bäst. Förbered också en längre, snyggare rubrik och ha den tillhands.

Skriv ditt inlägg och publicera med den korta rubriken.
Gå sedan direkt och redigera ditt inlägg, byt ut rubriken till den långa, fina.

Resultatet blir att sökmotorerna får det de vill ha och dina besökare ser den långa rubriken.


GE WEBPLATSKARTA TILL GOOGLE


Har du hört talas om webplatskartor, så kallade sitemaps?
Många websidor har en webplatskarta synlig i en länk för att en besökare enkelt ska kunna hitta runt på webplatsen, men de fyller också en viktig funktion för sökmotorer.

Här kan en sökmotor hitta länkar till ALLA sidor på webplatsen, precis vad den tycker bäst om.
Du kan lämna in din egen bloggs sidkarta till google och på så sätt hjälpa dem indexera din blogg.

Gör så här:


Börja med att gå till din bloggs förstasida och fyll i robots.txt efter din webadress.
Gå till den sidan genom att trycka enter.Här hittar du en enkel sida, din bloggs robotsfil som sökmotorer använder.
Du hittar din bloggs sidkarteadress längst ner och du ska kopiera den del som står efter din vanliga bloggadress, alltså det gulmarkerade.

(spar gärna sidan öppen medan du går vidare till nästa steg så kan du hämta adressen när du behöver den strax)

Nu ska du gå till Google Webmaster Tools, en sida där du kan hantera dina websidor/bloggar.
Beroende på om du tidigare lagt till bloggar här eller ej kan det se lite olika ut, men du ska välja Lägg till webplats med den knapp som passar din situation bäst. Kanske ser du (som här på bilden) att det finns en blogg att kryssa i och lägga till eller så får du trycka på den andra knappen. Huvudsaken är att du lägger till din blogg.

När du har gjort det trycker du på bloggens adress i listan. Du kommer då till just den bloggens instrumentpanel.


Längst ner hittar du Skicka in en webbplatskarta. Klicka där!
Här kan du klicka på Skicka in... igen, gör det och fyll i den del av webkarteadressen som var gulmarkerad på bilden ovan, den länk som du hittade på din bloggs adress+robots.txtNu har du givit Google din bloggs sidkarta och du har större chans att dina inlägg dyker upp i sökresultat på Google. Bra va!

Här kan du se ett exempel på en sidkarta som jag har här på Fixabloggen.
(Den är inte skapad på samma sätt, men du får ändå en känsla av vad en sidkarta är.)

8 comments:

 1. Tack för ytterliga bra tips!
  Korta rubriken det har jag ;)

  ReplyDelete
 2. Du är en pärla! Tusen tack för alla bra tips!

  ReplyDelete
 3. Ang publicer keyword-rubrik och sedan en riktig rubrik.

  Funkar dock inte om man vill sätta timer på inläggen och publicera senare. Annars kommer keywords-rubriken upp på alla blogglistor som man ligger på. Och sen pbuliceras inlägget 2 dagar senare, bli helt fel lixom...

  ReplyDelete
 4. Just när jag behövde det, hittade jag din enormt tydliga och lärorika sida.
  Tack Tack

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Jättebra tips! Det andra har jag funderat över hur det funkar. Ibland har det hänt att jag glömt skriva rubrik och bara skrivit dit den sedan, men nu inser jag att i sådana fall är det bättre att kopiera och göra ett helt nytt inlägg.

  ReplyDelete
 7. Hej och tack för en jättebra och tydlig beskrivning av hur man skickar in en webbplatskarta!

  ReplyDelete
 8. 7 WCLΗ ( Fоrmаt: Cοllege Rаdiο
  Wilkеs Unіverѕity's radio station plays mostly alternative rock, but Mondays have seemingly always been "Metal Mondays. Yet another way to construct a device to harness energy from radio waves is using an antenna, connected to a series of diodes and a capacitor bank that is earthed. The Public Radio Tuner from American Public Media may be one of the best radio applications you can get.

  My website ... http://www.iamsport.org/

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------