Header Ads

Skapa sidor i Blogspot!


Alldeles nytt i Blogger är att du nu inte bara kan skriva rullande inlägg (nyaste inlägget överst) utan du kan också skapa dina egna sidor. Fasta sidor som du kan länka till via en menylist under headern eller i en länklista i din sidebar. Blogspot tar ett steg närmre Wordpress med andra ord!

För att kunna utnyttja det här just nu behöver du gå över till Blogger På Prov, Bloggers testversion av Blogspot. På så vis får du tillgång till alla nya funktioner innan de släppts ut till alla användare, lite häftigt!

Du byter till På Prov (Blogger Draft)  genom att logga in på sidan http://draft.blogger.com/
Använd dina vanliga uppgifter, alltså din emailadress och ditt lösenord, så kommer du in på ditt eget konto - bara med tillägget att du får tillgång till blogger Drafts funktioner.

Nu ska du ha en rad högst upp i din instrumentpanel med en kryssruta som ser ut så här - dessutom ser headern på sidan i instrumentpanelen lite annorlunda ut.




Nu har du Blogger på prov.

För att lägga till sidor i din blogg går du nu till Inlägg och Redigera sidor. Här kan du skapa ny sidor, upp till 10 stycken. Du skriver och redigerar dem i bloggers vanliga inläggsruta, precis som när du bloggar.


Efteråt får du första gången du sparar välja hur du vill visa dina sidlänkar. Du kan välja att visa dem i en menylista under din header eller i en länklista i en vanlig gadget i din sidebar.

Eller - om du redan har en menylista du vill använda väljer du Ingen gadget. Då kan du själv lägga in sidolänken i din menylista där du har dina andra länkar.
Hur du gör en egen menylista skrev jag om här

Nu har du skapat din första sida. Nästa gång behöver du inte välja vart du ska spara din sida, den hamnar automatiskt brevid den första länken.

Här nedan har jag valt att lägga min länklista under headern, gadgeten heter Sidor. Om du ångrar dig om vart du vill ha din länklista drar du bara din gadget till rätt plats, ner till sidebaren eller vart du vill ha den, den anpassar sig automatiskt.


Om du öppnar din Sidor-gadget hittar du ett antal val, vad länklistan ska heta och i vilken ordning du vill ha dina länkar.

Jag upptäckte precis den här möjligheten själv, så jag har inte hunnit titta på hur och om det går att redigera färger och övrigt utseende, men jag får återkomma om det om jag hittar något användbart.

Hittills har jag konstaterat att Sidor inte fungerar som tänkt i min Fixa-mall då den är uppbyggd lite annorlunda än bloggers vanliga mallar, men i Minima-mallen fungerade det perfekt.
Om du har en designad mall kan det vara värt att testa ändå, det går ju lätt att plocka bort sid-gadgeten om det inte blir som du tänkt.



Efter att ha fått en fråga på Forumet.
När du har lagt in Blogger På Prov (Draft) ligger det kvar sen, men det påverkar inte din bloggs funktion eller annat utseende. Din blogg funkar precis som vanligt, förutom att du kommer att kunna se ny funktioner före de som har vanliga Blogger. Så, inget förändras!

56 comments:

 1. Spännande, ska genast undersökas... :)

  ReplyDelete
 2. å wow, detta visste ja inte om, ska genast kolla upp detta...

  ReplyDelete
 3. Härligt, det här har jag väntat länge på!! Tack för tipset!

  ReplyDelete
 4. Är detta gratis?

  ReplyDelete
 5. Detta har jag saknat länge! Tack för tipset!

  ReplyDelete
 6. har gjort detta nu, men hur får jag in mina gamla inlägg under rätt flik?? Och nya med för den delen...När jag trycker på fliken, kommer jag till inläggsrutan. Gör jag ett inlägg där, syns ju det jag skrivit i fliken!?
  Och gör jag ett nytt inlägg, hur får jag det i rätt flik??
  http://karin-bildredigering.blogspot.com/

  ReplyDelete
 7. Nice! Nu har jag gjort ett gäng sidor och lagt dem i en lista i högerspalten. Det funkar fint och blev snyggt!

  Det funkade inte att lägga dem horisontellt under headern för mig, antar att min mall spökar, men det är helt ok, hade ändå tänkt ha dem i högerspalten.

  ReplyDelete
 8. Karin - det här är inte etiketter utan det är helt nya sidor du lägger in. Därför kan du inte lägga in dina gamla inlägg där utan att först själv kopiera dem och sen klistra in dem i inläggsrutan som kommer upp...

  Pierre - jag springer genast och tittar! Spännande, kan tänka mig att du utnyttjar sidorna till en hel del mer information om Melodifestivaldeltagarna ? *ler*

  ReplyDelete
 9. Jag kommer inte in på forumet och har inte kunnat gjort det på flera månader nu. Någon som har någon aning om varför? Jag får "fel vid sidhämtning"...

  ReplyDelete
 10. Malin - vad konstigt. Jag har inte hört någon annan som haft problem (fast då kan det ju i och för sig vara svårt att höra av sig) Har du provat att öppna forumsidan på en annan dator?

  ReplyDelete
 11. Hej, jag hamnade här av en slump. Jag har problem med blogspot idag, kan inte skapa nya inlägg. Det ser ut som om den bara står och laddar och laddar utan att något händer. Är det bara jag eller är det något allmänt fel? Blir ju galen när man inte kan blogga ;-)

  ReplyDelete
 12. Vilken toppenbra blogg du har fixat här. Har saknat en sådan länge då blogg.se har haft en bra sida om hur man kan göra om sin blogg.

  Jag behöver hjälp med att få inläggen bredare så att jag kan lägga två bilder bredvid varandra. Som det är nu så kan jag bara få en bild. Blir alldeles tokigt om jag har många bilder och alla står i en lång rad när det kunde blivit kortare om det var två och två. Om du förstår vad jag menar??

  Hoppas du skriver en inlägg om hur man gör..

  //Jenny

  ReplyDelete
 13. Pia - blogger hade tydligen problem igår, vi skrev en lång tråd om det på forumet för alla hade samma fråga! ;-)

  Livets njutning - öka din Headerwrapper, Outerwrapper och sen din Mainwrapper med kanske 200 pixlar (mer eller mindre efter smak.)Jo, och om du använder din footer får du öka Footer wrappern lika mycket också. Om du har en bild eller gadget där eller så alltså...

  ReplyDelete
 14. Hejsan

  Jag kan inget alls om datorer! Men jag trodde att med de här sidorna som man gör, på dom kunde man lägga in alla sina awarder man fått så inte hela bloggen är full av dom! Så att man bara kan klicka på awarder och så kan man se dom om du förstår hur jag menar! För vad ska man annars ha de här sidorna till om jag nu skrier "Om mej" vart skriver jag allt om mej, för det ska väl räcka med att man klickar på "om mej" och sen få upp data osv,
  Det där begrep jag inte alls,
  Finns det möjlighet att förklara lite närmare

  Ha det så bra

  ReplyDelete
 15. Ja, det kan du göra! Gå till nytt inlägg, välj redigera sida och skapa en ny sida. Där i det "inlägget" (rutan ser likadan ut) laddar du upp alla dina awarder och skriver vad du vill om vart du fått dem ifrån och sånt. Kanske länkar dem till bloggen du fått dem av? Sen publicerar du sidan. Då får du välja om du vill länka den under headern eller i sidebaren. När någon klickar på Awards (som du döpt sidan till) får de se dem. Precis som du skrev.

  Sen kanske du vill ha en sida med foton på barnen, hunden eller vad du har. Då skapar du en ny sida och lägger in foton och text där. När du publicerar kommer en ny länk upp brevid dina Awards - Foton. Sen kanske du vill lägga upp favoritrecepten, aktietips, vad som helst.

  Fördelen med sidor är att du kan fylla på dem vid behov och de ligger alltid på samma plats, de rör sig inte nedåt som blogginlägg gör. Det lönar sig ju inte att uppdatera ett tremånader gammalt blogginlägg med nya uppgifter för ingen ser det ju. En sida kan du lättare hålla aktuell.

  Det här med om mig är bara ett förslag. En del tycker att bloggers Om mig-sida är trist och vill skapa en egen.

  ReplyDelete
 16. Hur gör man med Layouten på knapparna?
  Går det att få en vit "platta" under "om mig" texten? Går det att få större text annan färg..etc?

  Tack för en jättebra sida!!!

  mvh em

  ReplyDelete
 17. Hejsan!
  Jag har samma problem som Malin, kommer inte in på forumet. Jag har inte kunnat det på ett bra tag nu, saknar er! Jag får också fel vid sidhämtning, sidan kan inte hittas..på båda våra datorer. Vad ska jag göra?
  / Sara

  ReplyDelete
 18. Sara_80
  Prova med adressen http://fixadinblogg.com istället. Kanske den funkar bättre?
  Kommer ni in på vår hemsida - http://fixadinblogspot.com ? (alltså utan /forum på slutet)

  Annars vet jag faktiskt inte vad som är fel. Jag har pratat med mitt webhotell och de hittar inget tokigt och inte jag heller. Önskar jag kunde lösa problemet, men det är svårt när man inte hittar något som är fel...

  ReplyDelete
 19. Det funkar verkligen inte..suck.. Så tråkigt! Tack så mycket för att du kollat upp det iallafall. Då ligger felet i min dator.
  / Sara

  ReplyDelete
 20. Kanske kan du prova att plocka bort alla cookies för fixa-sidan? Det kan hjälpa när för mycket info samlats upp och man får problem

  ReplyDelete
 21. Det funkade fint. Men jag har den gamla menyraden under den andra, där jag har mina länkar "om mig" och "kontakt", som jag har skrivit in manuellt. Den ska jag ta bort sedan.
  Jag tänkte fråga dig vid sidan av detta ämne hur man gör ett kontaktformulär på en fristående sida i blogger?

  ReplyDelete
 22. Artlover - du kan hämta hem ett kontaktformulär från någon av alla de sidor som erbjuder "contact forms" Googla så hittar du lite att välja på.

  När du har skapat ett formulär du är nöjd med och hämtat koden går du till skapa en ny sida och där väljer du att skriva i html-läget. Klistra in koden och spara ditt inlägg. ( Eller växla till skriv-läget och skriv det du vill ska stå på resten av sidan.) Nu har du en sida där dina besökare kan kontakta dig.

  ReplyDelete
 23. Det här är suveränt! Något som jag har velat få till men som jag tyckt att det verkat krångligt om man ska html-koda själv, nu är det superenkelt!

  Önskar dock att kunna ändra färgen på sidorubrikerna men får inte till det. Tips mottages tacksamt!

  ReplyDelete
 24. Hej!
  Jag har precis upptäckt fixa-din.blogspot.com och detta är ju helt fantastiskt alltihop!!! Vilken hjälp! Bara det hade funnits lite mer tid att sitta vid datorn och greja så.. Jag är heller inte så duktig på sånt här. Men man lära kanske sig efterhand;)
  Tack för att denna underbara sida finns!
  Hälsningar Frida

  ReplyDelete
 25. Nu ger jag upp och ställer därför frågan.
  HUR får jag dit mina recept under fliken recept som jag har lyckats att skapa??
  Måste jag skriva om alla recept, men det är väl ändå inte meningen eller?
  Ladda upp? Hur då?
  Tror du att du orkar förklara tydligt för mig?

  ReplyDelete
 26. Heej! vilken kanon bra sida måste jag säga! Super bra att man kan få lite hjälp!... Det är så att jag har fixat sidor på bloggen och det var inga problem, men jag kan bara skriva ett inlägg på ex. recept? Hur gör man för att kunna skriva fler lägg? Tack på förhand! MVH// Charlotta

  ReplyDelete
 27. tjenare. sitter i blogger precis och har lagt till en egen css meny son jag vill ska länka till olika sidor i min blogg. detta kan jag få att funka. men mitt problem är att jag vill kunna publicera blogginlägg på dels förstasidan men sen ska det även hamna på denna tillagda sida.
  besök min blogg så fattar du nog vad jag menar.

  har suttit hela dagen och krånglat i html koden men jag är nybörjare på webbdesign så det fungerar inte för mig..

  ReplyDelete
 28. Hej! nu behöver jag din hjälp!
  jag hittar inte någonstans att man kan välja "ingen gadget" och jag skulle verkligen behöva få kryssa i just det så jag inte måste skriva om allt pånytt!

  & var hittar jag "sidor" i redigera html? så mjag får bort allt extra som följde med.. kan du vara snäll & se efter..

  Svara i min blogg så fort som möjligt :)

  ReplyDelete
 29. Vill bara tacka för att du förklarar så enkelt, jag har suttit och fixat och trixat lite idag efter att ha läst här och nu ser min blogg mycket roligare ut :)

  ReplyDelete
 30. Tack!
  Mycket enkel och användbar information =) Har nu fixat till jobbloggen så att vi får informationen på rätt ställe.

  Ann-Sofie/ Apollo -ett fritids som siktar högre

  ReplyDelete
 31. Heej!
  Asså jag har inte haft min blogg så länge men jag har upptäckt att man ine kan kommentera inläggen på sidorna. Går det att fixa på något sätt?
  Tack på förhand!
  // Josefin

  ReplyDelete
 32. Jag har ordnat allt som står ovan här för att skapa 'sidor' till min blogg men jag får ändå inte upp funktionen 'redigera sidor'. Jag har stilmall enkel och har blogger på prov. Vad kan vara felet?

  ReplyDelete
 33. Jag har förövrigt kunna ändra färger och tagit bort ramen på "sidor" i min HTML-mall. Går att göra under *Tabs.

  ReplyDelete
 34. Å detta låter intressant och har provat att få till det men lyckas inte med det. vad gör jag för fel? KRAM

  ReplyDelete
 35. Hej! Jag undrar om det går att lägga in rullgardiner under sidor. Jag har lyckats göra en knapp till att länkas till en viss sida men hade gärna velat ha kategorier under dem länkarnaman har sina sidor. :) Går det tror du?
  Kram Ann-Sofoe
  http://www.futurum-nobis-est.com/

  ReplyDelete
 36. Jag undrar desamma som ovanstående inlägg. Har gått igenom det mesta och sökt efter hur det skulle vara möjligt...men ännu inte hittat hur. Vill åxå ha så i min meny :)
  /en annan Annelie

  ReplyDelete
 37. Jag undrar samma sak som de föregående två.
  Den beskrivningen som finns här på bloggen, om "menybar med dropdownlänkar" är tyvärr inte så värst "användarvänlig". Dessutom är den flera år gammal.
  Finns det kanske en nyare, och mer begriplig variant?

  ReplyDelete
 38. Hej!
  På wordpress kan man ju göra så att en sida är en länk till en kategori. Vissa sidor kanske man vill ska vara just sidor där det står t ex "om mig". Men jag skulle vilja ha en sida, eller snarare, en länk under headern som heter "Musiktips"- och när man klickar på den ska alla inlägg i den kategorin visas. Går det på blogger?
  Mvh Malin

  ReplyDelete
 39. Malinkay - Ja, det går utmärkt. Börja med att se till att din kategori är i ordning, klicka på kategorilänken och spar den webadress du får.
  Gå sen till instrumentpanelen (i det nya, vita gränssnittet) och till fliken Sidor. Här klickar du på Ny sida och väljer Webadress. I adressrutan klistrar du in din kategorilänk. Färdigt!

  ReplyDelete
 40. Hej och tack :) Var ju inte alls komplicerat... gäller bara att hitta rätt knappar. Tack för en bra hemsida!
  Mvh Malin

  ReplyDelete
 41. Hej, Jag har en fråga. Dom inläggen jag publicerar på min sida, kan man göra så att dom hamnar på startsidan också? Samtidigt som jag gör ett inlägg på en sida, så att det blir mer som kategorier?
  Och jag har inget datum längst ner efter jag publicerat ett inlägg på mina sidor.. Hur fixar man det?
  Tack för svar!
  Mvh Darja

  ReplyDelete
 42. Hej och tack för en bra sida!
  Jag har skapat sidor på mina bloggar men kan inte heller lägga in nya inlägg på respektive sida! Hur gör man?
  Tacksam för svar!
  Elisabeth

  ReplyDelete
 43. Anonym - En sida är inte en egen blogg, du kan bara ha ett inlägg per sida men å den andra sidan kan du ju göra det så långt du vill...

  ReplyDelete
 44. Jag gör en ny sida i bloggen och den finns i listan över sidor, men den visas sedan inte i bloggen och det blir ingen ny flik.

  ReplyDelete
 45. Jag skulle vilja ha kategorier under headern också, men när jag ska lägga till den gadgeten, säger den att den redan är tillagd. Jag har skalat bort alla gadgetar som jag har nu och den säger fortfarande samma sak. Vad kan det vara för fel?

  ReplyDelete
 46. Heej,, jag fattar inte hur man får upp sina inlägg på rätt sida, alla hamnar ju på den första sidan. tror jag testat varenda knapp överallt men kan inte knäcka nöten, tacksam för svar =) mvh // Tess

  ReplyDelete
 47. Hej
  Man kan ju nu med nya blogger gå in och lägga till SIDOR och välja om sidan skall länkas från en redan startklar Horisontell Linkbar. Perfekt.
  Men det blir så långt avstånd mellan Linkbar och inlägget där under. Hur kan man minska avståndet?
  http://ryggproblem.blogspot.com/

  MVH Christer

  ReplyDelete
 48. Hej!
  använder mig av dessa sidor, men får inte bort den fula ramen runt omkring, kan du hjälpa mig?

  Tack för en superbra sida full med bra tips!

  http://attasmaplommon.blogspot.com

  ReplyDelete
 49. Hej! Utöver statiska sidor som du har beskrivit här, kan man göra undersidor sidor till dessa också? Att man även kan göra undermenyer till en statisk sida, istället för att ha flera sidor under headern eller vid sidan om.

  ReplyDelete
 50. Super side du har - er ny i bloggverden - Har nå fikset Meny (eller opprettet sider i bloggen min- slik som du har beskrevet over :-)) det var overaskende enkelt. Men nå - hvordan legger jeg innleggene mine inn under Menyen/sidene ??

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------