Header Ads

Små smarta koder


Ibland vill man kunna högerställa en bild eller centrera en text. Kanske krånglar radbrytningen när man skriver text i ett sidelement. Då behövs en "quick-fix"

Alla de här små kodstyckena förutsätter att du har möjlighet att redigera din text eller bild i html-läge. Kika överst i den skrivruta eller sidelement du använder, nästan alltid har du valet att gå över till html-redigering.

För att styckeindela din text, skriv:


<p> din text </p>
Du ska allså först tala om att här börjar stycket och sedan avsluta med taggen som talar om att nu är stycket slut. Du kan bara lägga in det här en gång per stycke, så vill du ha större avstånd får du skriva :

<br>
mellan ditt första stycke och nästa. Du kan skriva in många <br> under varandra om du vill öka avståndet och du behöver inte lägga till en slut-tagg.

Om du vill trycka på något speciellt i din text kan du göra ett indrag. Det betyder att texten börjar och slutar lite innan den andra texten, raden blir smalare.
För att göra ett indrag använder du koden:

<blockquote> din text </blockquote>
Här kan du se att vi igen börjar med att tala om vad vi vill ska hända och sedan avslutar med en tagg som säger att stycket är slut. Det här stycket är ett exempel på indragen text.

Om du istället vill centrera din text eller bild använder du taggen:

<center> din text eller bild </center>
Du kan använda center på både bild och text.

Om du vill högerställa din text använder du den här koden:

<p style="text-align: right;"> din text </p>

Om du däremot vill flytta en bilds läge behöver du en annan kod.
Om du har lagt in en bild med en html-länk, så här:

<img src="http://i38.photobucket.com"/>


lägger du in koden

style="float: right;"
precis efter img om du vill att bilden ska ligga åt höger. Eller

style="float: left;"
om du behöver flytta den åt vänster. Dock vänsterställs text och bild automatiskt så antagligen kommer du inte att behöva den koden. Det ska alltså se ut så här:

<img style="float: right;" src="http://i38.photobucket.com"/>

Fördelen med att lägga bilder i en html-gadget med html-koden från den sida man laddat upp bilden på (t.ex. Photobucket) är att man kan lägga hur många bilder som helst i en enda gadget och därmed själv bestämma hur stort avstånd det ska vara mellan dem och hur mycket/lite text man vill ha emellan dem. Du styr själv med andra ord.

Det här är bara ett litet urval av vad man kan göra, men vi tar väl lite i taget!
Naturligtvis kommer man inte ihåg alla koder och hur de ska ligga men kopiera gärna ner dem i ett dokument på Anteckningar och spara på en plats där du lätt hittar dem igen. Rätt vad det är krånglar något och då är de bra att ha.

Prova gärna koderna i en html-gadget, du behöver inte spara den. Växla mellan html-läge och RTF-text (skrivläget) så kan du se om du får koden att fungera. Tänk vilken skillnad ett par små tecken kan göra!





2 comments:

  1. Vet du hur jag gör ? ;)
    Jag skriver ett X & gör de svart då min bakgrund är svart då syns de ju inte & på så sätt får jag mellanrum mellan olika stycken :))

    SkitBra detta!!!!*Kram*

    ReplyDelete
  2. Ja, det är ju också en variant *ler* Alla sätt som funkar är bra, smart att använda rätt färg så där.

    ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------