Header Ads

Öppna en länk i nytt fönster

Det finns många åsikter om huruvida länkar på en websida ska öppnas i det webfönster som används eller i ett nytt. Båda varianterna har sina för- och nackdelar.

Som ägare till websidan vill vi att våra besökare ska stanna kvar och säger därför genast att ett nytt fönster ska öppnas för varje länk, åtminstone de externa.
Det är däremot inte önskvärt att ett nytt fönster öppnas för varje intern/egen länk på sidan, det ger garanterat irriterade läsare och det vill vi ju inte ha.

Som besökare är det inte lika självklart. Många öppna fönster/tabs kan kännas rörigt och det är lätt att bli irriterad när ett nytt fönster innebär att tillbaka-knappen inte fungerar.

Det är enkelt att själv välja att öppna en länk i ett nytt fönster, genom att hålla nere Ctrl samtidigt som man klickar på länken eller genom att klicka med mittenknappen på musen. Det ger besökaren ett mer självständigt val och vi vill ju att vår sida ska vara användarvänlig.

Själv anser jag att åtminstone länkar i blogginlägg ska öppnas i nytt fönster så att den som läser kan titta på vad det var bloggskribenten ville visa men sedan lätt kunna gå tillbaka och läsa klart inlägget.
Däremot kan de länkar som ligger i sidebaren få flytta bloggbesökaren vidare till nästa sida, men det är naturligtvis upp till dig som bloggägare att bestämma.

Så - hur gör du nu detta då?

Kopiera länken du vill använda.
Gå till din bloggs Inlägg-Skrivläge där du har inlägget i vilket du vill lägga din länk.
Skriv de ord du vill ska leda till länken, t.ex.

Se hur du lägger in ett Label Cloud här,

och markera det ord/de ord du vill ska länka. Klicka på den lilla jordgloben med en kedja på uppe i redigeringsfältet. Då får du fram den här rutan:

Klistra in din länk här och klicka på OK.

Växla från Skriv till HTML-läge. Nu ser din länk ut så här:

Se hur du lägger in ett <a href="http://fixa-din.blogspot.com/2009/04/lagg-in-ett-label-cloud-for-dina.html">Label Cloud</a> här.

Att länken ser lite lustig ut är för att vi bara har markerat vissa ord i meningen. Om du har markerat en hel mening finns förstås alla ord inne i länken.

Nu ska vi lägga in koden för att öppna länken i ett nytt fönster. Den ser ut så här:

target="_blank"

Den ska ligga mellan webadressens sista "-tecken och före >-tecknet där du har din länks namn. Se bilden nedan.


Nu kan du växla till Skriv-läge och skriva klart ditt inlägg för att sedan publicera det. Din länk kommer nu att öppnas i ett nytt fönster då din besökare klickar på den.

Du kan använda samma kod för dina länkar i sidebaren, men då får du lägga dem i en html-gadget eftersom bloggers egna gadgets för länklistor, blogglistor etc inte har den redigeringsmöjligheten.

Du kan då använda följande kod:

<a href="http://din länks adress här"target="_blank">namn på din länk här</a>


Byt till den länkadress och det namn på länken du vill ha. Du kan klistra in hur många sådana här länkkoder du vill i samma html-gadget!


17 comments:

 1. Hihi!
  Taaaack!
  Fan, rent ut sagt, vad grym du är!!!

  Tack igen

  ReplyDelete
 2. Fy fan vilken bra sida!! Don´t stop :D

  ReplyDelete
 3. Hej!
  Verkar vara en riktigt bra sida och du verkar ha koll på läget. Jag har hittat en grej på en blogg som jag skulle vilja ha. Här ser du bloggen http://falknerpress.blogspot.com/
  Det jag är ute efter är det bildspelet.
  Här kan du läsa mer om den: http://bloggertricks.com/2009/05/releasing-mind-blowing-magazine-style.html
  Men jag vill inte lägga in hela sidan eftersom jag är nöjd med min egen, men just bara bildspelsfunktionen. Någon aning hur jag skall göra?
  Ha det gott och fortsätt!

  ReplyDelete
 4. hej hej..
  underbar blogg du har här..
  har bloggat på blogg.se tidigare, men bytte till blogspot.com i februari..
  iaf så är jag supernöjd med blogger ,MEN ...
  när jag är i instrumentpanelen och ska godkänna mina kommentarer, där skulle jag vilja lägga en länk kod så jag kan se länkar varifrån de som skrivit kommentaren kommer ifrån.. ojoj. detta vart nog rörigt skrivet..;)
  men att jag kan klicka på "namnet" så jag kan komma till den som kommenterat innan jag godkänner kommentaren..
  har du någon aning om detta går att fixa.. har fått för mig att det kanske "bara" är att lägga till en länk kod i html.??? Vad tror du??

  mvh Mamma Russin

  ReplyDelete
 5. Mamma russin:
  Länken till den som skrivit en kommentar kommer automatiskt när personen skriver i kontaktinformation, antingen sin emailadress eller sin websida, så det är inget du kan styra själv. Däremot kan du ju ha en liten rad som uppmuntrar dina besökare att fylla i de här uppgifterna ;-)

  ReplyDelete
 6. uppmuntran.net:
  Jag svarar dig genom att skriva en tutorial om bildspel, det verkar lättast så. ;-)
  Ha det gott

  ReplyDelete
 7. Tack vare ditt inlägg kunde jag återställa Annmi's blogglänk som jag pajjade TACK!

  ReplyDelete
 8. Va bra! Så slipper hon fixa med det när hon är trött... :-)

  ReplyDelete
 9. Hej! Jag försöker länka i min blogg, det går bra så sett, men länken blir genomskinlig på själva bloggen.. Jag har kanske ställt om någon inställning.. Snälla hjälp mig. Hur ändrar man det?

  ReplyDelete
 10. Jag vet inte vad du menar med genomskinlig, skulle du kunna länka bloggen så jag ser vad du pratar om?

  ReplyDelete
 11. alltså.. länken blir i samma färg som bakgrunden.. kolla inlägget. "följ min blogg" med bloglovin... så förstår du nog.. tack snälla!

  ReplyDelete
 12. Åh, du har ju blogg.se... Jag kan inte se din bloggs källkod som man kan med blogspot, men någonstans i css'en finns färgkoden för länkar i inläggen och den är inställd på ffffff, alltså vit. Det är den du behöver ändra! Men, jag kan inte blogg.se, den är lite annorlunda uppbyggd med två kodmallar, eller hur?
  Lyssna på designa din blogg, de kan sånt!
  http://www.designadinblogg.se/

  ReplyDelete
 13. Åh, jag måste säga att din sida är super för en html-novis! Tack!

  ReplyDelete
 14. Tack igen! Fan va du e bra :)
  Det värsta är att jag inte kan slita mig från datorn nu ;)

  ReplyDelete
 15. Tack!!! Jag har fått jättemycket hjälp med att fixa min blogg tack vare dig!!! Utan den här sidan hade jag aldrig fixat det!!! :)

  ReplyDelete
 16. Hej,
  jag har massor med externa länkar i min blogg och skulle vilja att alla dessa öppnas som nytt fönster/ny flik. Kan jag göra detta på något sätt utan att varje gång behöva klistra in kod? Jag använder windows live writer.
  TACK!
  Maria
  Förskoleburke

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------