Header Ads

Lägg till ett bildspelOm man har många bilder som man vill dela med sig av på bloggen kan ett bildspel vara lösningen. De flesta web-hosts (bilduppladdningssidor) har sina egna bildspel som du kan integrera i din blogg, välj efter din egen smak.

Här visar jag hur du kan lägga in ett bildspel med Picasa, din bloggs eget bildbibliotek där dina redan uppladdade bilder finns och så ett exempel från Photobucket som är den webhost jag oftast använder mig av själv.

Om du vill använda Picasa går du till ditt album, http://picasa.google.se/ klickar på Picasa Webalbum och loggar in med samma användarnamn och lösenord som du använder till din blogg. Picasa är en del av Google.

När du har loggat in kan du välja att ladda upp nya bilder eller att använda dig av dina befintliga bilder. Klicka på överför om du vill ladda upp nytt.Om du vill skapa ett nytt album för just de bilder du ska ha i ditt bildspel väljer du skapa ett nytt album.
Namnge ditt album.

Nu får du ladda upp de bilder du vill ska ingå i bildspelet.

Ditt nya album finns nu bland de gamla.

Nu är det dags att lägga till bildspelet. Det finns två varianter, vi börjar med den lättaste.
Gå till din bloggs Layoutläge och klicka på lägg till gadget/sidelement.
Välj bildspel
Välj Picasa Webalbum och sedan Album.
Fyll i ditt användarnamn och välj vilket album du vill visa.

Om allt ser bra ut - spara!

Ibland kan det ta en stund innan ditt nya bildspel visas i den här listan och därför kommer jag att visa ett alternativt sätt, så var inte orolig om du inte ser ditt utvalda album.

Om du inte hittar ditt album i listan kan du gå tillbaka till ditt Picasa konto och klicka på ditt utvalda album. Till höger på websidan ser du då nedanstående text.
Klicka på Länka till det här albumet

Klicka på Bädda in bildspel
Välj hur stort du vill att ditt bildspel ska vara för att passa i din blogg och kopiera sedan html-koden.
Gå tillbaka till din bloggs Layoutläge och klicka på Lägg till gadget
Välj HTML/javascript


Klistra in din kod i rutan och spara.

Nu ska du kunna se ditt bildspel i din blogg.

Så går vi vidare till Photobucket. Personligen tycker jag att deras bildspel är roligare eftersom det finns ett antal olika utformningar att välja på.

Photobucket hittar du på http://photobucket.com/

Om du redan har ett konto loggar du in på det, annars kan du skapa ett genom att välja Join Now. Följ instruktionerna.


Ladda upp de bilder du vill ha i ditt bildspel genom att klicka på Choose files. Du kan också skapa ett särskilt album bara för bildspelet genom att välja Add a new album i den vänstra kolumnen men det är inte nödvändigt.

När bilderna är på plats klickar du på Slideshows och sedan på More styles.
Du får nu upp en sida där dina bilder finns till vänster (1.) och du väljer vilka du vill ha med i ditt bildspel genom att klicka på dem. De läggs då till i rutan nedertill på sidan och där kan du flytta runt dem till den ordning du vill ha och även lägga till en bildtext om du vill ha det.

Välj sedan vilken stil du vill ha på ditt bildspel i ruta 2 och även vilken storlek du vill ha.
Avsluta med att spara. (3.)

Namnge ditt bildspel.

Kopiera HTML-koden och klistra in den i din bloggs Layout enligt instruktionerna ovan i Picasa-exemplet där vi använde en HTML-gadget.

Spara och njut av ditt bildspel.

4 comments:

 1. Kan man göra detta så att bildspelet hamnar i ett inlägg?

  ReplyDelete
 2. Javisst - jag har ju ett här i det här inlägget ;-) Välj bara html-läge istället för skrivläge när du ska göra ditt inlägg och klistra in koden där.

  ReplyDelete
 3. Är det OK om jag kopierar detta inlägg och flyttar över till min blogg? jag har nämligen många som undrar hur man bär sig åt, och denna beskrivningen är ju... ja, mer än perfekt, och enkel att använda. =O)

  Jag gör det, så får du helt enkelt säga till mig om du inte gillar ideen.
  ta hand om dig.
  Kram

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------