Header Ads

Byta bloggmall

Så till den stora frågan - hur byter du egentligen bloggmall?
btemplates.com finns många fina mallar, men att flytta dem in i den egna bloggen och få dem att fungera är inte alltid så lätt.

Så här gör du:

1. Spara din nuvarande mall! Om något går fel kan du alltid ladda upp din gamla mall och få tillbaka bloggens ursprungliga utseende.

Det gör du genom att gå in på bloggens Layoutläge - Redigera HTML.
På den översta raden står det "Säkerhetskopiera/återställa mallar"
Klicka på "hämta hela mallen"
Du får då en xml.fil hemladdat till din dator, var noga med var du spar filen och döp gärna om den till din bloggs namn och dagens datum. Det underlättar om du vill återställa din blogg och gör flera säkerhetskopieringar, då vet du vilken mall som är vilken.
2. Steg två är att spara det som finns i dina sidelement. Bloggers egna sidelement brukar ligga kvar när man byter mall ( men spara gärna dem med) men de koder och länkar du själv lagt in måste sparas! När du byter till en bloggmall gjord av en designer försvinner dina sidelement/gadgets!!!

Öppna Anteckningar på din dator, den ligger under Tillbehör i din startmeny.

Kopiera allt som finns i dina sidelement och skriv gärna en rubrik över varje kod/länklista så att du lätt kan identifiera varje gadget efteråt. Gör ett mellanrum mellan varje gadget så att du inte blandar ihop dem.

3. Gå in på Btemplates eller den sida du valt och ladda hem din nya bloggmall. Var noga med att läsa instruktionerna, där finns alla inställningar som ev behöver göras efter uppladdningen för att din blogg ska fungera på bästa vis. Speciellt datumvisningen på blogginläggen brukar behövas ställas in.

När du klickar på Download kommer din dator antagligen att fråga dig vart du vill spara filen. Välj en plats där du hittar din nedladdning efteråt, t.ex. på ditt skrivbord eller i mappen hämtade filer.

Kanske har du redan inställt på din dator vart din nedladdning ska hamna? Om du inte skulle få den här frågan och är osäker rekommenderar jag att du tittar i just mappen hämtade filer. Med största sannorlikhet är det där din nedladdning ligger.


För att kunna öppna den här sortens fil -en .rar.fil- behöver du ett program som öppnar zippade filer. Jag använder Winrar, ett program som du kan hitta här.

Om du är osäker på om du har något lämpligt program installerat på din dator kan du högerklicka på filen och se om du får upp valet "packa upp filer" som på bilden nedan. Om det finns fortsätter du enligt stegen nedan, om det inte gör det får du ladda hem och installera Winrar först.

Nästan alla filer som skickas via internet är zippade så det är klokt att ha Winrar eller liknande program på din dator, förr eller senare kommer du antagligen att behöva det igen.

En zippad fil fungerar som ett paket, många filer och mappar läggs ihop och får en gemensam behållare, en kartong om man så säger. På så sätt kan man ladda upp och ner en enda fil istället för att länka till kanske tio-tjugo filer och dessutom blir en zippad fil lite mindre i storlek jämnfört med om man skulle skicka filerna separat. Ett rent praktiskt val att zippa filer alltså!

4. Så är det dags att öppna din hämtade fil. Packa upp din zippade fil genom att högerklicka och välj "packa upp här"

5. Läs gärna Read me filen som kommer med i nedladdningen.


6. Ladda upp din nya bloggmalls xml.fil (den som ser ut som ett anteckningsblock) genom att först klicka på Bläddra och sedan Överföring på din Redigera HTML-sida.

7. Efter överföringen brukar den här texten nedan nästan alltid komma upp. Det är då vi är tacksamma för att vi har sparat våra gadgetar! Om du har missat någon är det nu det är dags att avbryta och backa ett par steg för att spara det glömda!
Klicka på "Bekräfta och spara"


8. Klicka på Visa Blogg och njut av din nya mall!

9. Om nu något ser konstigt ut på din blogg, t.ex. att det står "undefined" brevid dina bloggposter går du tillbaka till bloggmallens instruktioner - de som fanns länkade på samma sida där du hämtade bloggmallen - och läser igenom dem. Oftast är det lätt att lösa problemen genom att göra de rätta inställningarna.

Om du fortfarande har problem - då är det nu du lämnar ett meddelande här på Fixa-din.blogspot så ska jag se vad jag kan göra för att hjälpa dig!

14 comments:

 1. Hej..Jag har laddat ner notepadschaos till min blogg men när jag är klar ser det ut som den typ "saknar" några rader mitt i för texten man skriver läggs ovanpå varandra. Vet du kanske vad felet kan vara? MVH nicki40

  ReplyDelete
 2. Menar du att dina bloggpostrubriker blir ihopträngda? Jag kikade på din blogg och det verkade vara det största problemet vad jag kunde se. Jag har kikat på din källkod och det svåra är att din bloggmall inte har "variable definitions" som styr allt utan varje del av bloggen definieras i ett eget kodstycke.

  Om jag var du skulle jag öppna bloggens kodmall och söka reda på varje plats där det står "font size" och "line hight" under Content-rubriken och prova att ändra siffran där för att sen förhandsgranska mellan varje ändring. Klicka på rensa redigering mellan varje ändring som inte styr det du vill ändra på - bloggpostens rubriker. Det hindrar att du ändrar på fel sak...
  Det är vad jag skulle göra för att hitta rätt i alla fall.

  ReplyDelete
 3. Din bloggmall är en kopia av en wordpressmall och oftast fungerar inte länkarna i blogspot - tyvärr. Din sökruta ska söka ord på din egen blogg är det tänkt, men den är inte aktiv.

  Det bästa du kan göra är att ställa frågorna till den person som konverterat mallen eftersom denne är den som bäst vet hur man gör med länkar i just den här mallen. Man brukar kunna kontakta personen via den sida där man laddade ner mallen.

  Hoppas det löser sig för dig för det är en snygg mall!

  ReplyDelete
 4. Kanon bra sida! Jag har ett problm som jag så gärna skulle vilja ha hjälp med, för det första när jag gör inlägg med bilder så lägger de sig under bakgrunde-altså att bakgrunden lyser igenom. Hur ärndra jag att bakgrunden inte syns igenom? Sen fungerar inte min kommentarfunktion?
  Snälla hjälpa mig jag försöker förgäves...
  www.scrappgrynet.blogspot.com

  ReplyDelete
 5. Hej! Gud vilken bra blogg! Verkligen superbra med den här typen av hjälp, tydliga klara instruktioner! ;)

  Jag har driver en blogg på Blogspot.com med foto som huvudtema. Det tråkiga med inställningarna och fukntionerna på just den domänen är att det inte går att visa bilderna i stort format, och eftersom jag är fotograf är detta något jag gärna vill ha möjlighet till. Har du några tips på bra mallar för fotobloggar som tillåter att bilderna visas i en större storlek, eller finns det andra alternativ för att utöka bildytan för de bilder man laddar upp? Hemskt tacksam för svar! :)

  MVH
  Eleonor

  ReplyDelete
 6. Hej Eleyonor!
  Blogspot tillåter inte större bilder och trixar man med bildstorlekarna genom hack i kodmallen bryter man mot avtalet man skrev på då man skapade bloggen - tyvärr.

  Men, det finns vägar runt. Eftersom det inte går att skriva kod här i kommentarsläget tänker jag skriva en tutorial i ämnet, men eftersom det åskar här får det nog bli i morgon om det inte slutar snart ;-)

  ReplyDelete
 7. Undrar om det går att ändra på en mall med två spalter till att lägga till en spalt till så att det blir två spalter för widgedts istället för en.

  Har just nu fått problem med en av orginalmallarna från blogspot. Den högra menyn har hoppat ner under mina inlägg. Vet ni vad som kan ha hänt?

  Min blogg : http://mattiasogren.blogspot.com

  /Mattias

  ReplyDelete
 8. Hej.
  Jag har laddat upp en ny mall och allt ser bra ut hittills. Bara det att jag vill ändra färg på mina bloggrubriker osv. Men det funkar inte, det är typ som att mallen jag laddade upp är låst. Hur gör man så att man kan redigera bloggrubriken m.m?

  Tack på förhand.
  /Malin

  Min blogg: malinkrantz.blogspot.com

  ReplyDelete
 9. Har du provat under variable definitions, på den här raden:
  Variable name="titlecolor" description="Post Title Color"
  type="color" default="#c60">

  Det ska styra dina inläggsrubriker.

  ReplyDelete
 10. Hej!

  Jag har (trots min totala okunskap) lyckats ladda upp en ny mall på min blogg (mest tack vare din blogg :D ) Men nu så finns inte min navbar kvar?
  Kan inte ens logga ut från min blogg på samma enkla sätt :S
  Vad göra?

  ReplyDelete
 11. Hej..

  Det tar en evighet för mig att ladda hem min mall.
  Är detta normalt eller vad kan det vara för fel?

  Sedan tänkte jag ladda upp min hemsida som bloggmall.
  Är detta krångligt?

  Pierre

  ReplyDelete
 12. Hej..
  Jag undrar vad för program man kan använda sig av för att öppna zippade filer med min MacBook..? Har du något tips för det eller funkar WinRAR på den trots att det är för Windows?
  Tack för en kanonhjälps!da!

  ReplyDelete
 13. tjenixen... jag följer det du skriver och ska ladda ner till min blogspot. men när jag överför bloggdesignen som jag har sparat blir det bara konstiga tecken och blogspot kan inte läsa. typ fyrkanter och skit. TACK FÖR EN BRA FÖRKLARING SOM MAN FATTAR!

  ReplyDelete
 14. Hej!
  Jag vet inte m detta passar in att skriva här men i så fall kan ni väl hänvisa mig vidare. Varit så nöjd med min blgspot valt en mall redigerat färg stil osv. Lagt till gadjets och skapat olika sidor. Nu tänkte jag att jag ville testa ändra en grej i mallen. Testa något nytt och då bara laddar den kommer inte upp dom vanliga alternaiven hela sidan är liksom där men tom. Finns inget att välja. Går inte ens att byta nån färg eller nåt alls. Tänkte att det kanske var jag sm gjort nåt fel så skapade en ny tom blogg och fast den är helt ny kommer inga alternativ upp när jag är inne där man redigerar mallarna. Vad har hänt?

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------