Header Ads

Att flytta sidelement

Visste du att du ofta kan flytta sidelementen i bloggen, även till till platser i kolumnerna där det inte finns en "lägg till sidelement-ruta"?
I Bloggers egen Minima mall här nedan har jag rödmarkerat de fält där du kan lägga till en gadget, men där ingen sådan ruta finns. Gå till Layoutläget och prova själv att dra runt dina sidelement, du kan få fram ett riktigt spännande nytt utseende på din blogg

Så, hur fungerar det här egentligen då?

I den nedre delen av din kodmall ligger koden för hur många kolumner din blogg ska ha och hur de ska fungera. Om man tar headern som första exempel, där ser koden ut så här:

maxwidgets='1' - betyder att det inte får ligga fler än ett sidelement/gadget/widget i den här kolumnen. I bloggsammanhang är gadget och widget ungefär samma sak, översatt till sidelement på svenska. Du kan själv öka siffran om du vill ha fler gadgets i kolumnen.

showaddelement='yes' - betyder att det finns en "lägg till sidelement-ruta" i din bloggs layoutläge. Om det däremot står 'no' finns ingen sådan ruta, men kolumnen finns där ändå. Det är det vi utnyttjar när vi flyttar runt våra gadgets som i texten ovan.

' locked='true' - betyder att du inte kan plocka bort sidelementet. Du behöver inte lägga in något i det om du inte vill att det ska synas, men du kan inte flytta runt det. Om du vill låsa upp ditt sidelement letar du reda på den här delen i koden och ändrar till "false" istället. Då blir sidelementet rörligt.

Jag ska senare ta upp hur du gör för att lägga till en extra kolumn i din blogg, och då är det här nyttig kunskap!


No comments

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------