Header Ads

Skriv ett inläggNu när du har en blogg är det dags att börja skriva inlägg.
Det gör du genom att gå till Inlägg i din adminpanel och sen klickar på knappen Nytt inlägg.På sidan där du skriver dina inlägg hittar du en meny med olika val för hur du formaterar din text och verktyg för att ladda upp bilder och videos. Till höger om skrivrutan finns en annan meny med olika val och dem ska vi gå igenom lite längre ner i det här inlägget.
1. Rubrik
    Här fyller du i ditt blogginläggs rubrik.

2. Skriv/HTML
    Om du vill ändra i den kod som skrivs (när du formaterar texten) kan du växla mellan html och skrivläge här. Titta gärna hur det ser ut, men är du osäker på kod är det bäst att hålla sig till skrivläget.

3. Ångra/Framåt
    Här klickar du för att backa ett steg och radera det senaste du gjorde. 

4. Teckensnitt
    Välj vilken font du vill skriva med.

5. Storlek
    Hur stor vill du ha din text?

6. Rubrikformatering
    Här hittar du några olika fördesignade rubrikvarianter vars utseende och storlek finns bestämt i din bloggs tema. Kanske vill du ha rubriker till de olika styckena i ditt inlägg? Då är det här du ska klicka när du markerat din rubrik. Genom att använda de här förformaterade rubrikalternativen hjälper du sökmotorer att hitta de viktigaste delarna i det du skriver, de söker efter just de här kodtaggarna.

7. Fet text
    Markera den text du vill ha fet och klicka på den här knappen. 

8. Kursiv text
   Markera den text du vill ha kursiv och klicka på den här knappen.

9. Understruken text
    Markera den text du vill ha understruken och klicka på den här knappen.

10. Genomstruken text
    Markera den text du vill ha genomstruken och klicka på den här knappen.

11. Textfärg
    Markera den text du vill ha i en annan färg och öppna färgkartan genom att klicka på den här knappen. Välj färg.

12. Bakgrundsfärg för text
    Genom att markera text och klicka här kan du färga bakgrunden under en eller flera rader text.1. Länk
    Markera den text du vill göra en länk av och klicka här. Du kan också klicka   direkt på länkknappen och fylla i den text du vill ska bli en länk i rutan som öppnas. 
Välj om du vill att din länk ska öppnas i samma flik eller i en ny. Om din länk leder till en annan webbsida kan det vara bra att välja att den ska öppnas i en ny flik så att fliken med din blogg inte stängs. Kanske din besökare vill läsa mer i din blogg men är nyfiken på din länk.

2. Bild
    Här klickar du för att lägga in en bild. Det finns många olika alternativ från var du kan hämta din bild, det första alternativet hämtar en bild från din dator. Det sista alternativet, Från en webbadress, använder du om din bild redan ligger ute på internet, men tänk på att inte använda en s.k. hotlink om du inte vet att det är okej för webbsideägaren. 
Hotlink betyder att man kopierar en bildlänk från någon annans webbsida och klistrar in bilden på sin egen. Varje gång bilden laddas och blir synlig för dina läsare kommer det att öka på bandvidden för webbsidans ägare och om du har många besökare kan det bli besvärligt och ev. dyrt för denne eftersom många har sina webbsidor på webbhotell där de betalar för en viss mängd bandvidd. 
Det är bättre att ladda ner bilden till din dator och sen ladda upp den på din blogg om du är osäker. Glöm inte att kolla så att det är okej att du lånar bilden!

När du laddat upp en bild kan du bestämma hur stor den ska vara genom att klicka en gång på den. Du får då upp en meny i botten av bilden med olika alternativ. Här kan du också välja om du vill vänster-, högerställa eller centrera den.

3. Video
    Här laddar du upp dina videoklipp.

4. Specialtecken/Emojis
    Den här knappen innehåller en rik samling med specialtecken och en del emojis 👍😃. Bläddra runt mellan de olika alternativen och du kommer att hitta de flesta specialtecken du söker. 

5. Infoga brytning
    Brytningsknappen är användbar om du bara vill visa en liten del av ditt inlägg på startsidan och låta dina läsare öppna inlägget för att läsa mer. Ge läsaren ett litet smakprov på ditt inlägg och klicka sen på brytningsknappen för att markera vilken del av texten som bara ska synas efter att man öppnat inlägget.

6. Justering
    Välj om du vill ha din text vänster eller högerställd alternativt centrerad. Markera den text du vill flytta och använd sen den här knappen.

7. Numrerad lista
    Skapa en numrerad lista

8. Punktlista
    Skapa en punktlista

9. Citat
    Genom att markera en del av texten kan du skapa ett citat som står ut lite extra från resten av din text. Ett citat behöver inte vara något någon sagt utan kan vara lite text du vill poängtera. Genom att variera rubriker, text och citat gör du din text mer levande och lättläst. 
Du kan läsa mer om citat här

10. Ta bort formatering
    Om du markerar text och klickar här tas formateringen du lagt till bort. Det fungerar också om du kopierat text från en annan webbsida, all förändring av text tas bort. 

11. Stavning
    Klickar du här gulmarkeras de ord som rättstavningsprogrammet anser felstavade. Tyvärr är ordförrådet lite begränsat på svenska känner jag, så ta funktionen med en nypa salt. Till höger om rutan där du skriver ditt inlägg hittar du en annan meny. Här ställer du in olika alternativ för ditt inlägg. 

Etiketter är ett sätt att lägga till olika kategorier för inläggen på din blogg så att dina läsare lätt kan hitta andra inlägg som handlar om samma sak. 
När du skriver in en ny etikett i rutan för detta spars den ner i listan under och nästa gång du skriver ett inlägg kan du hitta alla dina samlade etiketter där för att enkelt återanvända dem. Under rubriken Publicerat den kan du bestämma om ditt inlägg ska publiceras direkt när du klickar på knappen Publicera eller om det ska komma upp på din blogg lite senare. 
Välj Automatiskt om du vill att det ska publiceras direkt. 

Om tidszonen inte stämmer kan du ändra den under Inställningar - Språk och formatering - tidszon i din adminpanel. Alternativet för Permanent länk gör att du kan låta Blogger skapa en adress från ditt inläggs rubrik eller själv välja hur adressen ska vara utformad. 
Fördelen med att själv bestämma adressen är att du kan välja ut bra sökord och ta bort onödiga ord ur rubriken. 
"Hur du bäst tränar din hund med klicker" kan bli "hund-klickertraning" i stället. 
Det här kan i längden göra skillnad för hur högt sökmotorer rankar din blogg och dess inlägg (det och lite andra inställningar i bloggen).

Plats ger dig möjlighet att berätta för dina läsare vart du var när du skrev inlägget. För att det ska synas behöver du aktivera Platsalternativet i din adminpanel - Layout - gadgeten Blogginlägg - Redigera - Plats:Längst ner i listan hittar du Alternativ. Den viktigaste inställningen här är för kommentarer, om du vill tillåta dem eller inte. 
Inställningarna för kod är bara viktig om du skriver sådan i dina inlägg. När du skrivit klart ditt inlägg och ställt in dina olika alternativ är det dags att publicera det. Du kan också välja att bara spara det, det finns då med i din inläggslista som utkast men dina läsare kan ännu inte se det. På så vis kan du återkomma och fortsätta arbeta med ett inlägg som ännu inte är klart. 

Lycka till!1 comment:

  1. hälsningar till alla mina vänner där ute, alla som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Mitt namn är Shira elijah och jag är lyckligt gift med två barn och en underbar fru. Något hemskt hände min familj, jag förlorade mitt jobb och min fru lämnade mitt hus för att jag inte kunde ta hand om mig själv och behov. Min familj. Hon och mina barn just i det ögonblicket. Jag lyckades i nio år, ingen kvinna kommer att stödja mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka tester till min fru men hon blockerar mig från att kommunicera med henne Jag försöker prata med hennes vän och familj men vet fortfarande att man kan hjälpa mig och jag ansökte sedan till så många vänner men de kommer fortfarande inte att ringa mig, förrän där kommer en trogen dag som jag aldrig kommer att glömma i mitt liv. När jag träffade en gammal vän till mig förklarade jag alla mina svårigheter och han berättade om en fantastisk person som hjälper honom att få ett bra jobb Coca Cola-företag och han sa till mig att han stavade men jag är en person som aldrig tror på stavning men jag bestämde mig för att prova det och Dr Alaba instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra Under de sju dagarna av lunch, besvärjelsen. Följ alla instruktioner och gör det han bad mig göra bra. Dr Alaba kommer säkerligen att gå bra och min fru kommer att träffa mig igen efter ett underbart jobb av Dr Alaba. Min fru ringer mig med ett okänt nummer och bad om ursäkt och hon berättade att hon verkligen saknar mig och att våra barn och min fru kommer hem. Idag driver jag ett Paragon-företag i USA. Jag rekommenderar dig om du har några problem skicka ett e-postmeddelande till denna {dralaba3000@gmail.com} eller WhatsApp honom via hans kontakt nedan +1(425) 477-2744 Tack Dr ALABA. och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att ta ifrån dig. Jag önskar dig det bästa .......

    ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------