Header Ads

Bloggens utseende - gadgets
Bloggens utseende handlar inte bara om färger och antal kolumner, vad du lägger till för innehåll i bloggen spelar också roll.

Under rubriken Layout i din adminpanel hittar du inställningarna för gadgets, de olika element du lägger in i din blogg för att visa listor med t.ex. arkiv, etiketter eller andra saker som bilder eller text.

Som du kan se finns det olika delar där du kan lägga in gadgets. Vissa gadgets ligger fast och på vissa bloggdelar kan du bara lägga till en enda gadget, men annars kan du enkelt lägga till och dra runt dina gadgets tills du är nöjd.

Här ska jag försöka förklara lite om de olika delarna.


1. Favikon
    Din favikon är den lilla bild som ligger till vänster på varje flik i webbläsaren.
Läs mer om hur du lägger till en favikon här.

2. Navbar
    Navbar (navigationsbar) är den list som ligger högst upp i alla Blogspot-bloggar. Öppna gadgeten för att byta färg till en som du tycker passar din blogg.

3. Rubrik
    Här hittar du din bloggs rubrik. Du kan också lägga till en bloggbeskrivning, en liten text som hamnar under din rubrik och en så kallad header-bild, en bild som antingen ligger under din text eller ersätter den beroende på vilket alternativ du väljer. Läs mer om headerbild här

4. Alla kolumner
    En bred kolumn direkt under din rubrik. En bra plats för reklam eller en liten hälsning till dina läsare.

5. Telefonnummer?
    Fråga mig inte varför det står så, någonstans har en översättning hos Blogspot gått fel! Det här är i alla fall kolumnen där du hittar gadgeten för dina blogginlägg. Öppna den och välj vad du vill ska synas eller inte runt omkring dina blogginlägg. Här hittar du saker som datum, delningsknappar, etiketter, kommentarer och liknande.

6. Sidebar
    Din sidokolumn (du kan ha en, flera eller ingen alls). Här lägger du till alla de saker som du vill ska synas brevid dina blogginlägg.

7-9. Footers
    Sidfotskolumner som ligger under dina vanliga kolumner. Här är en bra plats att lägga länkar och information om din blogg, men du väljer ju själv vad du vill ha - eller inte ha.

10. Gadgeten Tillskrivning
    Den här gadgeten är den där det står att bloggen är skapad av Blogger. Du kan också lägga till ditt eget namn med ett copyright-tecken © om du vill.


Men hur gör man då?

Du lägger till en gadget genom att klicka på Lägg till gadget där du vill ha den. (Du kan flytta runt din gadget mellan olika platser efteråt, men det är bra att utgå från den plats där man tror att man vill ha den)


Nu öppnas ett litet fönster med en lång lista på olika gadgets. Välj den du vill ha genom att klicka på rubriken eller plustecknet och fyll i din text, ladda upp din bild eller välj de alternativ som passar - beroende på vilken slags gadget du valt. Spara!

Nu kan du dra runt din gadget till den plats där du vill ha den, kanske längst ner i listan eller i en annan kolumn.


Om du flyttar runt dina gadgets måste du spara efteråt, annars försvinner dina ändringar när du byter sida och innan du sparat kommer den inte heller att synas på framsidan i din blogg.Lycka till med din blogg!


1 comment:

  1. Hej! Förut fanns en gadget för läsare som vill få mailuppdateringar när jag publicerar ett nytt inlägg. Denna försvann för något år sedan och jag hittar inte hur den kan läggas upp igen. Något du vet?
    Mvh Marion :)

    ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------