Header Ads

Spamlänkar i din statistikslista?

Har du funderat över varför det finns så konstiga länkar i din lista med trafikkällor i Bloggers statistikdel?

Det handlar om länkar som ofta har .ru i slutet och som alltid bara ser ut att ha givit ett enda besök. Klickar man på dem kommer man ofta till sajter som har tvivelaktigt innehåll och som helt tydligt inte har din bloggs länk på någon av sina sidor.


Så här kan det se ut t.ex.

De här länkarna är inte riktiga besök på din blogg, även om de tyvärr räknas in i din bloggs besöksstatistik. De kommer istället via spamrobotar som styrs via ett script, lite likt de robotar som lämnar spamkommentarer.

Eftersom många bloggägare följer sin statistik och inkommande länkar noga har dessa spammare skapat script som skickar iväg besök till en massa bloggar och skapar illusionen av äkta besökare via en legitim länk. När vi som bloggägare klickar på dessa länkar i vår statistik gör vi precis som de vill, vi ger dem ett besök på deras sajt och höjer deras besökstatistik av äkta läsare.

Jag skrev ovan att dessa spambotars besök tyvärr räknas in i vår statistik. Tyvärr säger jag eftersom Google kan skilja på äkta besök och spambotbesök. Vi som bloggägare kan straffas för att ha många så kallade "paid-to-click" besök genom att t.ex. kanske inte bli godkända för att ha annonser via Adsense på vår blogg.


Vad kan du som bloggägare göra då?


Inte mycket mer än att vara noga med att inte klicka på dessa länkar och på inga vis lägga till dem i vår blogg. Har du många spamlänkar i din statistik bör du t.ex. inte lägga upp en gadget som visar vem som länkar till dig.

Kom ihåg att dessa länkar i din statistik inte innebär att någon faktiskt sett din blogg och dess innehåll, ingen riktig person har läst vad du skrivit och ingen verklig länk till din blogg finns på dessa sidor!

De bloggägare som äger en egen domän och har bloggen uppladdad via den kan lägga till en speciell fil som heter .htaccess där man kan spärra såna här besök, men tyvärr kan inte vi som bloggar via en bloggtjänst som Blogger göra samma sak. Det här gäller även dem som har köpt ett eget domännamn och pekat om den till sin blogg, inte heller de kan lägga till en sån fil.No comments

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------