Header Ads

Näthat - inte vi?

Den senaste tiden har det talats mycket om näthat. Uppdrag Granskning berättade om hur många kvinnor i rampljuset blir trakasserade för sina åsikter, både professionellt och för privata åsikter, men näthatet är inte begränsat till kvinnor, alla med obekväma åsikter riskerar att utsättas.

H&M tryckte en känd dömd våldtäktsmans/musikers bild på en av sina tröjor och ett par svenska bloggerskor reagerade på att dessa tröjor säljs, de skrev en notis på H&M's facebooksida. Det tog inte många minuter innan det ramlade in åsikter och många av dem var elaka, grymma, kriminella. Det handlade om att tjejen som reagerat på tröjan skulle dö, våldtas, skäras upp, det fanns ingen hejd på hatet.
Vår kända bloggerska Lady Dahmer gick in med åsikter och också hon fick uppleva samma hat. Nu är LD ganska van att ha obekväma åsikter, men ingen borde behöva utsättas för det näthat dessa tjejer fick uppleva.

Jag har tidigare skrivit om nätmobbing mellan tonårstjejer och detta näthat U.G. tar upp är precis samma sak, allt handlar om fega människor som inte vågar stå för sina åsikter i verkliga livet. Istället fylls kommentarsfält på med den ena elaka kommentaren efter den andra.

Jag själv har ett par forum som jag brukar besöka för att läsa andra medlemmars åsikter i diverse olika frågor, Bukefalos är ett (tjejforum, mycket hästprat) och Flashback (flest unga killar) är ett annat. På Flashback har jag den senaste tiden upplevt ett växande kvinnohat, det är nästan obehagligt att logga in som kvinna. Vi tjejer omtalas ofta som "sliddjur, mindre vetande, korkade, slampiga, ogina, snobbiga, själviska" - ja, alla elaka omdömen man kan komma på för att förminska kvinnors värde. I diskussioner används härskartekniker för att förminska de kvinnliga medlemmarnas åsikter.

Det här har gått fort och det är otäckt att följa utvecklingen. Jag hoppas verkligen att det är (som det verkar) ett fåtal frustrerade killar som driver på de här diskussionerna och inte en vedertagen åsikt hos unga killar idag.

Alla har vi åsikter och tankar om det samhälle vi lever i, men det är vårt ansvar att tänka ett varv extra innan vi skriver och slänger ur oss elaka, nedvärderande ord - det känner åtminstone jag. Vi kan göra så oerhört mycket gott med våra bloggar, höja väl värda medmänniskor till skyarna eller ifrågasätta samhället när något är fel och tokigt, men oförsvarliga personangrepp (som i "jag önskar att du blev våldtagen till döds") - inte pysslar vi  med sånt???


Här kan du läsa om vad en annan av våra kända bloggerskor behövt ta emot - bara för att hon driver en populär och ifrågasatt blogg!

4 comments:

 1. Med tanke på det ovanstående så är det extra viktigt att vi andra hjälps åt att lyfta fram det positiva, att visa tolerans, och att berömma och uppmuntra varandra!
  Och det har du lyckats bra med, Anneli, både på denna blogg och på forumet.
  Tack för det!

  ReplyDelete
 2. Näthatet är nog mycket större och värre än man kan tänka sig. En del gör sin röst hörd men många lider i det tysta. Många känner det förnedrande att erkänna att de utsätts för allt möjligt på nätet.
  Tänk så långt från allt detta Fixa är. Det är därför jag trivs så bra här - inga gliringar - inga hårda ord - kort sagt en gemytlig stämning.
  Ni är många som bidrar till det men jag vill särskilt tacka dig Anneli som alltid ställer upp och hjälper till med tålamod.
  Beem

  ReplyDelete
 3. Nej...Inte Näthat...Bara Nätkärlek!
  Bra inlägg,Anneli/Kram

  ReplyDelete
 4. Det har inte varit roligt att höra om näthat och annan hat på sistone. Det tycks inte minska, bara öka. Bra att du tar upp det. Kanske fler tänker efter - före.

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------