Header Ads

Vad vill du med din blogg?

När man är ny som bloggare tar det ibland ett tag innan man hittar sin nisch eller sin stil. Men även som mer erfaren bloggare kan man ju ibland undra som man är "på rätt väg" i sitt bloggande. Då kan det ibland vara bra att fundera lite över följande frågor:

 Varför bloggar du?
 Vad vill du med ditt bloggande?
 När - hur ofta ska du blogga? Vad passar dig, ditt liv och dina läsare?
 Vad - vad ska du blogga om? Vilka är dina ämnen/områden?
 Vilka är dina läsare?
 Hur ska du sticka ut? Vill du sticka ut? Vilka är din "specialiteter"?
 Designen på bloggen - speglar den svaren på de andra frågorna?

Många gånger tror man att man redan vet svaren på dessa frågor. Men när man funderat ett tag kommer man kanske på att det inte är så ...
Ett gästbloggsinlägg av Emelie Ekborg

Florist/bloggare/skribent/grafisk designer

Sedan 2 år tillbaka driver jag bloggen www.svenskablomsterbloggar.se där jag försöker sprida inspiration om min stora passion blommor.10 comments:

 1. Ja...jag trodde också veta alla svaren...men ibland undrar jag om det finns verkligen någon som vet...att inte ge upp när det känns svagt i tankarna...och komma ihåg energin som man fick när någon brudde sig och läste ...just mina funderingar.Ja är tillbaka på "rätt nisch"och hoppas att jag blir kvar länge, Karla.

  ReplyDelete
 2. Bra inlägg!
  Personligen bloggar jag när jag tycker jag har nå't att säga/visa.Bloggar inte som andra har jag märkt för de flesta har det som en Dagbok på nätet :)
  Jag berätta inte så mycket om mig,mitt liv & vad jag gör men det händer ibland hihi Tycker jag hittat mitt sätt & är en nöjd bloggare/Kram

  ReplyDelete
 3. Precis! Det viktiga är ju att utgå ifrån sig själv och hitta sitt "bloggjag", som passar en själv. Vissa hittar ju stilen/balansen med en gång, medan det för andra kan ta lite längre tid ...

  ReplyDelete
 4. Sedan så finns min variant: jag bloggar för en förening, där alla vill en massa saker, men ingen har förmågan att uttrycka det, eller presentera det. Så jag har fria händer både att forma texterna, göra design och layoyt. Det är en utmaning att ständigt komma med nya ideer och infallsvinklar, och ändå presentera det på ett sätt som folk kan ta till sig, och känna sig nöjda med.
  En mycket viktig del när det handlar om hur bloggen uppfattas, är att kolla vad ens läsare använder för webbläsare.
  Att göra en snygg blogg i t.ex. Chrome eller Firefox är ju ganska meningslöst, om ens läsare inte kan läsa den, för att dom använder Explorer.

  ReplyDelete
 5. Nasest: Det låter som en riktig utmaning! Chrome/Firefox vs Explorer är och förblir det ständiga problemet ... ;)

  ReplyDelete
 6. Inte lätt det här.

  Började inte blogga förrän i tidigt nu i våras och jag skrev redan då att min blogg är en blogg utan "röd tråd".

  Började egentligen börja blogga vad det varÄr för något det där med bloggande.

  Rent tekniskt så kunde jag då absolut nada och det där med html var som rena kinesiskan för mig vilket det fortfarande till största delen är.

  Gonom den här sida och inte minst genom FixaDinBlogg så har jag däremot fått väldigt mycket hjälp och vet nu åtminstone hur man lägger in en sådan där "banner" (eller vad det nu heter i en gadget).

  Har även genom FixaDinBlogg fått mycket hjälp när jag skulle lägga in en egen header samt bakgrund.

  Ja, det är väldigt mycket som jag har fått hjälp med på de här två sidorna.

  Vad min blogg skall stå för och inehålla?
  Där är det fortfarande en blogg utan "röd tråd" vilket jag nu ser som just den "röda tråden". den" i min blogg.

  Jag gjorde några väldigt långa inlägg med många bilder för några månader sedan men sedan så tog mina ideér slut.

  Egentligen så har jag inte så mycket att berätta och eftersom jag vill att varje blogginlägg jag gör också skall innehålla bilder så har jag den senaste tiden inte haft så många blogginlägg.

  Måste kanske göra den till någon form av vardagsblogg eller åtminstone veckoblogg där jag har ett inlägg i veckan.

  Visst tusan så är det väldigt kul och roligt när man ser att man har haft besökare på bloggen men i första hand så har jag min blogg för att jag tycker att det är kul och roligt att hålla på med den.

  Jag är en äldre man och har varken hemmavarande barn eller husdjur så sådant faller ifrån.

  Mina vänner är inte heller så intresserade av att var med på bilder i min blogg. Hade en god vän här för några dagar sedan. Han har en sambo som är från Turkiet och det var han som stod för maten i form av "Turkisk köte" som jag verkligen kan rekommendera.

  Jag hade naturligvis kameran framme och tog en del bilder både av maten och dricket samt när vi satt och "käkade".
  Dock så framhöll min vän mycket bestämt att han inte ville se sig själv på några bilder varken i bloggen eller på facebook.

  Har en hel del vänner på bilder men dom flesta brukar säga detsamma att dom inte vill vara med på bild vare sig i bloggen eller facebook.

  Riktigt varför förstår inte jag men det är ju inte alla som har presentation på facebook och vill synas på nätet.

  Jag respekterar absolut det där och skulle aldrig få för mig att "outa" någon vare sig på bild eller med namn när de inte själv vill så.

  Till och med min yngsta son (23 år) är väldigt restrektiv med det och på sin fb sida så har han bara en enda bild av sig själv.

  Dock så förekommer han på flera bilder på min facebook och även i bloggen vare sig han vill eller ej *skrattar*.

  Nåväl, som vanligt så blev det som vanligt väldigt låååååångt som det har en förmåga att blir när jag slår mig ner framför tangentbordet *skrattar* så det får vara dags att avluta detta inlägg NU.

  Take good care alla ni som till äventyrs läser det här.

  (Kanske blev det här ett inlägg som kanske inte passar i den här tråden men det handlar ju liiite om mitt bloggande och varför jag bloggar *ler*)

  Bästaste hälsningar,
  baaartil

  ReplyDelete
 7. Baaartil: Visst är det roligt att lära sig något nytt! Jag kunde heller ingenting när jag började blogga. Precis som du säger så kan ju "ditt och datt" vara en röd tråd. Sen har vi väl alla en "nybörjartid" när man lär känna hur bloggen fungerar och vad som passar mig. Huvudsaken är ju att man trivs med bloggandet och tycker det är roligt!

  ReplyDelete
 8. Visst är det kul med bloggande Emelie och att lära sig mer inte mist tekniskt hela tiden.

  Vad sedan bloggen skall innehålla och vad man skall berätta om i den är helt individuellt.

  Inte minst för dom som kanske kollar bloggen.
  Satt med en god kvinnlig vän för 3-4 och käkade tlte samt tog en öl.

  Hon kom då in på min blogg och hade sina synpunkter.
  Det handlade om mina inlägg från Egypten som hon väl på tyckte om men undrade "varför i fasiken" jag hade några bilder av min gode vän och ressällskap dit i min inlägg.

  Förklarade att det var honom som jag åkte dit med och det var också därför som han var med på några väldigt få bilder.

  Nåväl, så tycket hon att sådan bilder var helt oväsentliga.

  Jag tänker då på alla de som har bloggar där dom hela tiden har och visar bilder på sina små barn, hundar, kattor, hästar, hamstrar, blommor osv osv.

  Ja, alla tycker jag skall göra vår blogg som det passar oss och känns rätt för oss.

  Jag förstår verkligen att man har en blogg där man visar upp sina små barn, hundar, kattor, hästar, hamstrar samt blommor osv.

  Det är ju ett intresse som man just då blomstrar för och som ligger närmast i livet att skriva om.

  Jag har fått några positiva reaktioner på mina inlägg från Egypten men förstår ju att de som hellre vill läsa om Thailand eller något annat land heller väljer en blogg som handlar om just deras favoritresmål.

  Älskar man sedan hundar, kattor, hästar, marsvin, hamstrar, kläder, mode, smink, uteliv så läser man naturligtvis sådana bloggar som faller en i smaken.

  Nåväl, nu var jag inne på min blogg idag.
  Inte för att göra ett nytt inlägg eftersom jag ine har så mycket att berätta om men däremot fixade till lite bland mina "banners där jag skulle lägga till en ny.

  Som sagt Emelie, svårt ämne det här och det finns åtminstone inte enligt mitt sätt att se det något som är varken "rätt eller fel" om vad man vill med sin blogg som ju var rubriken på den här tråden.

  Härligaste hälsningar,
  baaartil

  ReplyDelete
 9. Undrar gällande sitt namn.. Ska man skriva vem man är eller ha ett alternativt bloggarnamn?

  ReplyDelete
 10. Lella: Ja, det är ju upp till var och en. Det som jag tror är huvudsaken är att, även om man väljer att vara anonym, att vara personlig (fast inte privat) att man tycker och tänker. Hur mycket kan ju sedan bero på vilken typ av blogg man har.

  Om man börjar med att vara anonym så kan man ju sedan "träda fram" med vem man är, om man ändrar sig. Däremot är det ju lite svårare att göra tvärt om ...

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------