Header Ads

Nätmobbing - vad gör vi för att stoppa det?

De senaste två veckorna har jag fått två mail från två desperata mammor vars döttrar blivit utsatta för en grym variant av nätmobbing.

Jag har personligen ingen som helst koppling till Blogger, jag kan inte ta bort olämpliga bloggar eller påverka deras beslut, men eftersom jag skriver tutorials om Blogspot-bloggar chansar de här mammorna och skriver till mig och ber om hjälp. Jag önskar att jag kunde hjälpa!

Från vad jag kunde läsa på en av de bloggar som då fanns aktiv beskrevs ett antal unga tjejer i en viss skola i sverige ha klätt sig utmanande, haft sex med ett antal killar per kväll på "en fest" och i övrigt betett sig lösaktigt. Varje inlägg på de två bloggarna handlade om olika tjejer (namngivna med både för och efternamn samt på vilken skola de gick) som betett sig "horaktigt"
Den som satte stämpeln var bloggägaren, hon valde själv ut vilka hon ville stämpla som horor. Om hon inte gillar en tjej, utseendemässigt, från tjejen beteende eller på vilka diffusa grunder som helst så kan hon rasera tjejens hela tillvaro. Det är INTE OKEJ!

Bloggarna är stängda nu, antingen pga polisanmälan eller på grund av anmälan till respektive skolas rektor, men den ena bloggaren säger sig ha "samlat nytt material för en ny blogg" och den andra bloggaren satsar tydligen på ny adress.

Jag blir så ledsen då jag läser sånt här, speciellt som jag inser hur vanligt det måste vara. Jag har råkat ramla in i två fall där mammorna till offren polisanmäler gärningsmannen, men hur många andra tonårstjejer lider inte av att någon smutskastar dem inför hela skolan utan att någon utomstående vet?

Kan ni tänka er att komma till skolan en måndags morgon och få ropat hora efter er vart ni än går?
När ni frågar varför säger folk att alla vet att "du hade sex med fem killar i helgen - alla vet!"
Eller något liknande... Det här var bara ett exempel.

Om du har någon idé om vad vi kan göra för att stoppa nätmobbingen skulle det vara underbart. Vi är bara enkla bloggare/personer var för sig men tillsammans kanske vi kan göra något. Jag hoppas det!

7 comments:

 1. Det finns väl inte så mycket vi kan göra som bloggare, handgripligt. Mer än att anmäla om vi ser en bloggare som mobbar i form av att lämna ut namn etc...dvs klickar på "Rapportera otillåten användning" som finns i den övre menyn på bloggsidan hos den som mobbar! Sen att de som har tonårsbarn, pratar med sina ungdomar om mobbing i all form självklart. Tragiskt för dom som drabbas..patetiskt och jävligt av dom som utövar det!

  ReplyDelete
 2. Jag tror att det är "omöjligt" att stoppa nätmobbningen. Det som man som förälder kan göra är så lite. Men en sak man kan göra är att försöka rusta sina egna (vitt använt) barn och ungdomar med förståelse för hur nätet fungerar. I den mån man kan. Och att göra sitt bästa med att inte fostra mobbare eller själv bidra!!!

  Sen är det så klart rätt att anmäla och ifrågasätta. Som vuxen är det svårt få barn man inte känner att förstå att de gör illa. Det blir lätt fel och förvärras. Det är samma gamla som före internets inträde men nu med tusen gånger större spridning. Minns den finska mamman det stod om i tidningarna för några år sedan som gått med yxa till skolan, och sympatiserar.

  Jag blir förbannad och sorgsen över det här inlägget och hoppas att andra kan ge mer konstruktiva och behjälpliga förslag än jag själv förmår.

  ReplyDelete
 3. Det är så hemskt.Värst är väl nästan att så många föräldrar som sitter på tex Facebook beter sig likadant själv, inte konstigt om deras barn tar efter. Det är skrämmande när man läser de smutskastningar/mobbing som föresekommer även bland vuxna.

  Jag hoppas att min tonårstjej vågar berätta för mig om någon skriver om henne, för jag tror det händer ofta utan att det också kommer fram och ungdomarna som blir utsatta mår ännu sämre av det.

  ReplyDelete
 4. Kan någon hjälpa mig med detta problem?
  Jag har en katt-blogg som jag först hade på blogspot. När jag exporterade och importerade den till wordpress var det inga problem. Det gick bra. Men så småningom ville jag ta den tillbaka till blogspot. Exporterade den från wordpress, och när jag sedan skulle importera den tillbaka till blogspot uppstod helt plötsligt problem!
  Serverfel Felkod: bX-z9vkvi !!!

  Bloggadressen är: http://chinchebusan.blogspot.com/

  ReplyDelete
 5. Kan man inte som vuxen då och då googla på sina barns namn och se om man får några olämpliga napp? Då har man i alla fall en chans att se om något händer, även om barnet inte berättar...

  ReplyDelete
 6. Mira, det var en jättesmart idé! Det ska jag göra med sonen nu direkt!
  Tack för tipset!

  ReplyDelete
 7. Hej!
  Jag undrar om det finns en kod man kan lägga till för att göra så bilder man lägger in i inläggen automatiskt hamnar åt t.ex. vänster, eller måste man verkligen ändra det själv så fort man lägger in en bild i inlägget? Börjar bli ledsamt att göra det.

  Tacksam för svar!
  / Sarah

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------