Header Ads

Byta teckensnitt på rubriker

Skulle du vilja kunna använda ett nytt, mer personligt teckensnitt på dina rubriker i din blogg?

Det största problemet man stöter på när man ska göra bloggens text och rubriker snygga är att man är beroende av vilka teckensnitt bloggens besökare har installerade på sin egen dator.
Om vi använder ett för datorn okänt typsnitt väljer den att visa det typsnitt den känner igen.
Det är därför vi har flera teckensnitt uppradade i kodmallen - så här:

<Variable name="headerfont" description="Sidebar Title Font"
type="font"
default="normal normal 78% 'Trebuchet MS',Trebuchet,Arial,Verdana,Sans-serif" value="normal normal 78% 'Trebuchet MS',Trebuchet,Arial,Verdana,Sans-serif">


När vi kodar en bloggmall lägger vi in ett flertal vanliga teckensnitt i mallen för att varje besökares dator ska ha möjlighet att hitta en font den känner igen och kan visa. Om den inte känner igen det första väljer den det andra, om inte det så det tredje...
Lite trist, eller hur!


Även om vi hittar ett riktigt snyggt teckensnitt och skriver in det i kodmallen kommer antagligen de flesta av våra besökare aldrig att kunna se det.

Men - efter lite sökande på nätet har jag hittat en bra sida som faktiskt har en lösning.

Det här är inte en lätt tutorial, antagligen inget för nybörjaren om man inte har gott om tålamod, men lägger man ner lite tid och energi kan man få en riktigt snygg och personlig blogg.

Jag har valt att inte översätta den här tutorialen och lägga den direkt här på fixa-bloggen eftersom de koder som behövs är skrivna av websidans ägare och jag vill inte ta åt mig äran för dem. Du hittar allt du behöver här:

www.kevinandamanda How to use a cute font for your bloggtitle
Kevinandamanda - FontsForPeas
Kevinandamanda - Scrapbookfonts

Undrar du hur du ska göra för att installera nya teckensnitt på din dator?
Gör så här!

Börja med att ladda hem de teckensnitt/fonter du vill ha. Se till att de sparas i en mapp där du kan hitta dem när du valt färdigt.

Öppna din mapp med teckensnitt.
Du hittar då filer som ser ut som en hög med böcker, zippade filer. Det används när man vill skicka flera filer ihop, som i ett litet paket.

Högerklicka på filen och välj Packa upp här.
Har du inte det valet på din meny? Då behöver du ladda hem ett program som hjälper dig att öppna filerna, t.ex. winrar. Det hittar du bland annat här, eller googla på Winrar.
Det här är ett mycket användbart litet program, så jag rekommenderar att du har det på din dator, du kommer säkert att behöva det igen.

När filen är uppackad är det dags att högerklicka på den igen.
Välj Installera. Om du har många filer med teckensnitt kan du markera dem alla och installera dem samtidigt.


Nu finns dina nya teckensnitt att använda i alla de program på datorn som låter dig välja hur din text ska se ut. Bildhanteringsprogram, Word etc.

Njut av din nya, fina text!

12 comments:

 1. Åh fick det att funka jättefint, var inte så pilligt, men när jag sedan förhandsgranskar så krävs det flash movie player v 436 och den hittar jag ingenstans. :( Har nyaste flash playern installerad, men det fugerar i alla fall inte... något tips?

  ReplyDelete
 2. Nu förstår jag inte, behöver du flash player för att se texten? Det gjorde inte jag?
  Det är ju ingen videofil eller så... Hm.
  Tyvärr, jag har ingen lösning på det, kanske om du frågar på websidan som har tutorialen?

  ReplyDelete
 3. ja jag vet inte. Det kom upp där rubriken skulle ha varit... kanske har missat något. Får prova igen helt enkelt! ;) annars får jag väl fråga hon som gjort sidan. :)

  ReplyDelete
 4. Nu fixade jag det... antagligen tryckt på fel där den där s436 kom upp när man laddade upp teckensnittet! ;) asså jag läser ju så glest i bland. Men nu funkar det i alla fall. :) synd bara att åäö inte stöds... men men... :) fint blev det iaf

  ReplyDelete
 5. Visst är det trist när man hittar något snyggt teckensnitt skapat av en engelskspråkig person (antagligen) som nöjer sig med a-z. Men, så är det ju...
  Jag tycker att du har kämpat jättebra med ditt nya teckensnitt, det tog en stund men du kunde ju. Det är en kick för egot när man lyckas med något knepigt ;-)

  ReplyDelete
 6. Hej Anneli!
  Jag följde hela tutorialen på kevinandamanda.com och det funkade jättebra!
  MEN. Å, ä och ö syns inte! Ändå laddade jag hem ett teckensnitt som hade alla de tecken och bokstäverna jag ville ha men när jag sedan laddade upp det på den där sidan man skulle göra så försvann alla de tecknen. Vad göra?

  Tacksam för svar!

  ReplyDelete
 7. Hej, jag fick det att funka jättefint med Amandas egna fonter, men dessvärre finns det ju inte åä och ö så jag tröttnade och försökte göra likadant med en ttf font men det fungerade inte. Stämmer det att det bara går med swf fonter eller?

  I alla fall jag ändrade tillbaka till orginaltypsnittet men tycker att överskriften på blogginlägget och texten ligger för nära varandra, hur ökar man avståndet mellan överskrift och text?

  Tack på förhand!

  Mvh

  Emmeli

  ReplyDelete
 8. En liten fråga till... jag skulle oxå vilja öka storleken på bloggrubriken, vad gör man det?

  Tack för att du tar dig tid att hjälpa oss amatörer att göra finare och intressantare bloggar! Det är jätteroligt!

  Em

  ReplyDelete
 9. Vet du vad, jag ska be att få återkomma i den här frågan för jag tänkte skriva ett par tutorials nu de närmsta dagarna om just det här. Gå igenom Css-delen av bloggmallen där de här inställningarna finns.

  Så, snart vet du precis :-)

  ReplyDelete
 10. Tack, då får jag ge mig till tåls! ;)

  Ska kolla css-delen så länge ifall jag skulle mot förmodan kunna fixa det själv! :)

  Ha det gott!

  Em

  ReplyDelete
 11. Såå långt tid tog det inte ;-) Nu är första delen klar, så du kan kika på storleken åtminstone.

  Eftersom jag är sjuk tänker jag inte skriva mer i dag, men det kommer!

  ReplyDelete
 12. För att få ÅÄÖ att funka krävs det att fonten du laddar ner har det å väljer den sista alternativet när du laddar upp!

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------