Header Ads

Padding och margin - vad är det?

Något man ofta stöter på i bloggmallen är orden padding och margin. Vad betyder de egentligen?

Enkelt förklarat är padding det utrymme som finns mellan ditt objekt (här en bild och en exempeltext) och kanten på wrappern som den ligger på. Paddingen talar alltså om hur mycket luft vi vill ha inne i vår wrapper.

Margin är det utrymme som finns mellan den här wrappern och nästa. Större margin ger kolumner som ligger längre isär, mindre margin för dem närmre varandra.

Så, hur gör vi då för att flytta på saker?
För att kunna ändra på rätt siffra behöver vi veta vilken siffra som är vilken. När man skriver ut margin eller padding börjar man alltid räkna uppifrån och går sedan medsols, som en klocka. Se exemplet nedan!


Genom att öka respektive minska padding och margin kan vi flytta objekt både upp och ner, åt höger och åt vänster.

Ett litet tips avslutningsvis.
Man kan faktiskt använda ett minustecken framför en siffra och det gör man när man vill flytta ett objekt utanför sin wrapper eller om man vill flytta något som har en placering som är benämnd auto eller center. Det är dock lite överkurs och kan kräva en del trixande innan det blir rätt, men om inget annat fungerar kan det vara värt att prova.

6 comments:

 1. Mycket bra inlägg.10-öringen har ramlat ner en liten bit till. :)

  ReplyDelete
 2. Riktigt bra inlägg :)
  men jag undrar hur gör jag för att förlänga "platsen" för mitt inlägg? Jag vill kunna ha större bilder utan att beskära de, vilket inte går just nu då mina inlägg är "smala"
  Vet att det är något i post body text (i stillmallen) men försökte och ändra på padding men det fungerar inte ändå. Skulle du kunna ge mig någon tips på vad som kan göras?
  Kram

  ReplyDelete
 3. Mini, du har ju blogg.se och det formatet kan jag inte. Om det är som blogspot så finns det en maxvidd för bilder, vill man ha större får man länka dem. Det här: Designa din blogg är en bra sida för blogg.se annars, där kan de säkert hjälpa dig.

  ReplyDelete
 4. Hur byter man den blå färgen i bilden ovan och den vita färgen, hur byter man, kan inte hitta den beskrivningen ngn stans?

  mvh/Peter

  ReplyDelete
 5. Om du kikar på den här tutorialen kanske det är lättare: http://fixa-din.blogspot.com/2009/04/styla-din-blogg-med-farg-och.html

  Det som är blått på bilden ovan är body och det som är vitt är wrappers, main- och sidebar-wrappern.

  ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------