Header Ads

Att visa ett stycke kod i bloggen

När jag skapade den här bloggen insåg jag direkt att man inte kan klistra in kod i ett blogginlägg och publicera det utan att koden försvinner eller blir oläslig.

Det beror på att Bloggers uppbyggnad består av kod och den kodbit jag skriver in i ett inlägg blir en del av denna kod. Detta för att vi ska kunna redigera vårt inlägg med hjälp av kod, vilket vi kan se om vi växlar från Skriv-läge till redigera html-läge.

Samma problem brukar uppstå på forum när man skriver inlägg i trådar.

Så, hur löser vi det enklast?

Om du har Bloggers nya inläggsredigerare aktiverad (det gör du under inställningar) kan du enkelt ställa in att kod ska visas som den skrivs in.

Innan jag bytte redigerare använde jag mig av en websida som konverterar kod till läsbar text och klistar sedan in detta i mina inlägg- Blogger Paste

Om du går till den här sidan möts du av nedanstående rutor. (klicka på bilden så ser du bättre)

I den vänstra rutan klistar du in den kod du vill konvertera. En hel bloggmall funkar utmärkt om du har det behovet.

Klicka på convert och du får en ny kod i den högra rutan. Högerklicka på den koden och välj kopiera. Denna kod kan du klistra in i ditt inlägg och när du publicerar din post kommer den att vara fullt läsbar. Du kan själv kontrollera hur det ser ut innan du publicerar genom att klicka på förhandsgranskning i rutan där du skriver ditt inlägg på Blogger.

Det du behöver veta utöver ovanstående är hur du ska använda de små ikryssbara rutor som finns mellan de stora fälten på websidan.

När du ska visa kod på din blogg använder du ovanstående val : Format tags och Add blockquote.

Om du däremot ska visa kod på ett forum, som Familjeliv.se, ska endast Format tags vara ikryssat. Ev kan andra inställningar vara aktuellt på andra forum, du får testa dig fram vid behov.

1 comment:

  1. Jo, Jag tyckte också att det blev bättre..;)

    Klart jag måste länka.. Kan ju inte ta på mig denna hjälp helt och hållet..:P

    ReplyDelete

-------------------------------
Lämna gärna en hälsning! Har du en bloggfråga är du välkommen att ställa den på vårt forum. På så vis kan fler svara alternativt få hjälp om de har samma problem. Tack!
Du hittar en länk till forumet högst upp till vänster här på Fixabloggen.
-------------------------------